Skip to content

18.04-19.04 ON TARNEVÕIMALUSTES MUUDATUSED! VABANDAME!

Kristallkümmel

Kristallkümmel

Eesti vanim liköör, mille taasloomiseks kulus koostöös teadlastega kuus aastat.

Sorteeri

Hind

Saadavus

Kristallkümmel

Kristallkümmel


Eesti vanim liköör, mille taasloomiseks kulus koostöös teadlastega kuus aastat.

 

Kristallkümmel on naturaalne köömneliköör, mida valmistatakse köömneseemnetest, alkoholist ja suhkrust. Toode valmib käsitööna neli-viis nädalat ning tulemuseks on küpse ja täiusliku maitsega 45% alkoholisisaldusega liköör.


Valmival joogil hoitakse hoolega silma peal, kõige õigemal hetkel muudetakse joogi temperatuuri ja lisatakse vajalikke koostisosi. Nii kasvavad Kristallkümmeli pudeli põhja ja seintele kaunid suhkrukristallid, mis on justkui likööri valmimisse antud pühendumise ja tähelepanu sümbolid. Pudel suletakse puukorgiga nagu vanasti.

 

Köömneleotist kasutati kloostrites kogu Lääne-Euroopas ravimina juba 11. sajandil. Kuna kloostreid enamasti ei köetud, siis oli kange ja magusa joogi tarvitamine vägagi mõistetav. Liköörina sai kümmel tuntuks Hollandis ja jõudis Saksamaa kaudu Eestisse hiljemalt 19. sajandil.


1870. aastal hakkas seda Viljandis tootma sakslane A. W. Werncke. Hiljem ei saanud ilma kümmelita läbi ükski peenviinatehas. Köömnelikööri võeti kaasa jahiretkedele ja merele, joodi kala- ja vähitoitude kõrvale ning tarvitati üks-kaks pitsi päevas. See tekitas hea enesetunde. Rahvas uskus, et see soodustab seedimist. Enne Nõukogude aega oli Kristallkümmel üks Eesti eelistatuimaid jooke tänu oma naturaalsusele, erilisele väljanägemisele ja maitsele. Joogist peeti väga lugu. See oli inimestel kapis külalistele pakkumiseks ja pidusöökidel tarvitamiseks.

 

Taasiseseisvunud Eesti algusaegadel otsustas Ago Tamm, kes pidas 1990. aastatel Tallinnas alkoholipoodi, nõukogude perioodil väljasurnud joogi taaselustada. Koostöös Tallinna tehnikaülikooli toiduainete instituudi juhataja professor Raivo Vokiga loodi mõned retseptid ja esimesed uue Eesti aja kümlitõmmised. Ühtegi originaalretsepti kasutada polnud. Õige joogi maitset kinnitasid poes käinud inimesed. Joogi taasloomiseks kulus Tammel kuus aastat. Esimene müügiks mõeldud pudel tuli tootmisest 2001. aastal.


Traditsiooniliselt serveeritakse Kristallkümlit jalaga pitsist jahutatult, kuid see sobib hästi ka kokteilidesse. Muutunud on silt ja ka pudel, kuid jook ise on jäänud truuks vanadele maitsetele.

 

MIKS KRISTALLKÜMMEL?


Ajalooline retsept
Kristallkümmel valmib naturaalsest köömnetõmmisest, suhkrusiirupist ja Eesti teraviljapiiritusest.

 

Tuttavad köömned
Kümmel on tulnud saksa keelest ja selle taga on kõigile tuntud köömen. Harilik köömen armastatud toidu- ja joogilisand ning ravimtaim.

 

Sobib pidulaule
Kristallkümmel sobib hästi eestlaste traditsioonilisele pidulauale heeringa, vürtsikilu ja suitsukala kõrvale.

Võta meiega ühendust