Skip to content

29.MÄRTSIL TARNEID EI TOIMU! HÄID PÜHI!

Vein ja kalaroad

Veini sidumine mereandidega pole ilmtingimata keeruline ülesanne. Esmalt võiks mõelda toidu kaalule ja olemusele – õrn toores kala ja kerged soolased karbid sobivad kõige paremini samalaadsete õrnade, kergete valgete veinidega. Samamoodi sobib näiteks grillitud mõõkkala steik või lobster paremini rikkalikuma ja väljendusrikkama valgega. Täidlasemate ja vürtsikate kastmete puhul võib olla mõnikord isegi punane vein parim … Continued

PROSECCO

Itaalia ja kogu maailma noorte veinisõprade populaarseim vahuvein on värske ja kerge Prosecco. Maailma nõudlus selle kergelt joodava kihiseva järele on nii suur, et 2008. aastal suurendati tootmispiirkonda. Et kaitsta oma hinnalist Proseccot jäljendamise eest, muutsid tootjad üheskoos Consorzio’ga (kohalik organisatsioon, kes kontrollib Prosecco päritolunime kvaliteeti ja turgu) viinamarja nimeks “Glera” ja registreerisid selle algse … Continued

CHIANTI

Kui rääkida Itaalia veinist, ei saa mainimata jätta Toscana südames asuvat Chianti piirkonda, mis on sajandeid tootnud Itaalia kuulsamaid veine. Chianti on üks Itaalia vanimaid veinitootmispiirkondi. Juba keskajal hakkas Chianti maine viinamarjakasvatuspiirkonnana levima. Kuid “alles” 18. sajandil seadis Toscana suurhertsog Cosimo III de’ Medici ametlikult Chianti veinitootmispiirkonna piirid, pannes aluse sellele Chiantile, mida me täna tunneme. … Continued

CABERNET SAUVIGNON

Cabernet Sauvignon on täna maailmas kõige laiemalt istutatud veiniviinamari. Veiniarmastajate seas tuntud kui sünonüüm tõsisele, struktuursele ja potentsiaalselt pikaealisele punasele veinile. Kuna Cabernet valmib suhteliselt hilja, on ta kõige perspektiivikam soojemas kliimas. Mõnel aastal ei pruugi ta täielikku küpsust saavutada isegi oma kodus Médocis ja Graves’is (Bordeaux). Samas, neil aastatel kui see peaks juhtuma, võivad … Continued

PINOT NOIR – Burgundia väärikas punane viinamari 

See varavalmija viinamari on üsna pirtsakas. Kuuma kohta istutatuna valmib ta pigem liiga kiiresti ega suuda lõplikult välja arendada oma erakordset potentsiaali, mida ta suhteliselt õhuke kest võib võimaldada. Pinot Noir’ ideaalne koht meie planeedil täna on Burgundia Côte d’Or, kus heades kätes võib see edasi anda sealse terroir‘i unikaalseid eripärasid. Just sealt pärit punast … Continued

Shiraz / Syrah

Shiraz, vanas maailmas tuntud kui Syrah, on pika ajalooga mitmekülgsete omadustega viinamari. Põhja-Rhône’i orust on ta levinud üle kogu maailma, kogudes populaarsust oma eristuvate maitsete ning erinevate kliimatingimustega kohanemisvõime tõttu. Oma kodupiirkonnas toodab see ikoonilisi veine nagu pikaealine ja sügav Hermitage ning aromaatne Côte-Rôtie, kus mõnikord segatakse teda valge Viognier’iga. Kuid oma kodust kaugel-kaugel Austraalias … Continued

Aasta Vein 2023

Meil on suur rõõm teatada, et Prike veinid said auhinnatud konkursil Aasta Vein 2023! Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon MTÜ (ESA) kutsus kolmandat korda kõiki viinamarjaveinide maaletoojaid ja -tootjaid osalema Aasta Veini konkursil. Konkursi eesmärgiks on tunnustada aasta parimaid veine. Veine hindab professionaalne žürii, mis koosneb Eesti sommeljeedest, joogispetsialistidest ning ajakirjanikest. Kõiki veine hinnatakse pimedegustatsioonil, hindajatele on teada … Continued

Lõuna-Prantsuse roosad

Suve saabudes on aeg pühkida tolm Lõuna-Prantsusmaa rosé-delt, mille muretut elegantsi võib nautida nii toidukõrvaseks kui omaette elamusena. Vaatame kahe veinitootja näitel, milliseid roosasid sel suvel (vastutustundlikult) maitsta. Gérard Bertrand Papilou Pét-Nat RoséLanguedoc | Cinsault, Pinot Noir Pét-Nat ehk Pétillant naturel tähendab naturaalselt kergelt kihisevat veini. Ta on pisut eriline – nimelt on ta valmistatud … Continued

Kas vein läheb ajaga paremaks?

Pigem… ei. Reaalsuses võiks tegelikult valdava enamuse veini lähema paari aasta jooksul ära tarbida. Aga kui väga vaja, kuidas siis ikkagi leida mõni pudel, mida säilitada pikemalt? TINGIMUSED Ülioluline. Köögis kapi otsas vein paraku väga kaua vastu ei pea. Ideaalne keskkond on jahe (aga eelkõige stabiilne) temperatuur, hämarus (st mitte otsene UV) ja ka mõnetine … Continued

Amarone ja Ripasso

Veneto on tõeline hiiglane Itaalia veinimaastikul, mis rahvapäraselt rohkem tuntud Veneetsia kanalites graatsiliselt liuglevate gondlite ning kultusliku Romeo ja Julia rõdu tõttu Veronas. Kindlasti tasub Itaalias olles linnamelust kõrvale põigata ning uudistada põldudele, kus looklevad viinamarjaistandused pakuvad avastamisrõõmu nii algajale veinisõbrale kui paadunud professionaalile.  Et vein on looduse ja inimese koostöö, pakub just see piirkond … Continued

Jõuluveinide lugu – Veinitari jõulud

Mulle tohutult meeldib jõuluaeg! Ja seda mitte kingituste, jõulukuuse ehitimise ning koleda jõulukampsuniga eputamise pärast. Oo ei – mind paelub kõige enam jõuluajal piparkookide võrgutav lõhn, porterimaiguline hapukapsas, siidine seenesalat, rammusa majoneesiga rosolje, särisev paksuke verivorst, pidžaamas „Üksinda kodus“ filmi vaatamine ja jõululaupäevale järgneval päeval brantš ülejääkidest… Ma võiksin seda nimekirja veel paari meetri jagu … Continued

Traditsioonilisel meetodil valmistatud vahuveinid

Tsitaat 17. sajandil Prantsusmaal tegutsenud Püha Benetictuse Ordu munk Dom Pérignoni huulilt toob naeratuse näole: “Tule ruttu, ma maitsen tähti!” Kuidas paremini kokku võtta sädeleva veini olemus ja emotsioon. See lausa kutsub nautima ning joviaalset emotsiooni sõpradega jagama. Traditsioonilisel meetodil valminud vahuveinid on laialt tuntuks muutnud Champagne piirkonna veinid. Samal ajal ihkab maitsemeel uute emotsioonide … Continued

Šarmikas Gerard ja tema kosmoseveinid

Sarmikas Gerard ja tema kosmoseveinid Kui ma oma praegusele ametikohale asudes esimest veinimessi väisasin, kohtusin ma veinimaailma vast ühe sarmikaima veinimeistriga – Gerard Bertrandiga. Oh, kuidas pea kahemeetrisest sügavsiniste silmadega härrasmehest õhkus sooja energiat, rahu, ürgmehelikkust, sensuaalsust ja uudishimu. Veidi isaliku naeratusega kinkis Gerard mulle enda äsjavalminud raamatu „Wine, Moon and the Stars“ (tõlkes Vein, … Continued

Austraalia tuntuim veinimaja Penfolds

Penfold’s on vaieldamatult Austraalia kõige tuntuim veinimaja. Pikk, kuulsusrikas ajalugu on teinud Penfold’sist ikooni kogu maailmas. Veinimaja pakub alati suurt elevust nii sommeljeede kui veininautlejate seas. Selle Lõuna-Austraalia „imelapse“ ajalugu ulatub aastasse 1844, kui üle ookeani rändasid Dr Cristofer ja Mary Penfold. Inglismaalt pärit paar leidis end maalilises Uues Maailmas Adelaides. Kaasas unistus millegi loomisest … Continued

Võta meiega ühendust