Skip to content

22. mai on rahvusvaheline Chardonnay päev

Chardonnay on ilmselt maailma kõige kuulsam valge viinamari. Originaalis on see pärit Põhja-Prantsusmaalt Burgundiast, kus seda on kasvatatud juba sajandeid, kuid täna laialdaselt levinud üle maailma just tänu oma võimekusele adapteeruda ja toota erakordset veini erinevates kliimades ja erinevatelt pinnasetüüpidelt. Aroomiprofiil Chardonnay oma omadustelt võib olla väga erinev, olenevalt kliimast, pinnasest ja veinivalmistamise tehnikast. Tüüpilised … Continued

17. mai on rahvusvaheline Pinot Grigio päev

Pinot Grigio – kerge ja karge valge vein Pinot Grigio on äärmiselt populaarne valge vein, mida nauditakse kõikjal maailmas. Originaalis Itaaliast pärit viinamari on tuntud oma kerge ja karge maitse poolest ning pakub eelkõige värskendavat elamust. Pinot Grigio on suurepärane toiduvein Pinot Grigio populaarsuses on „süüdi“ selle marja mitmekülgsus. See sobib hästi erinevate toitude, sealhulgas … Continued

Gruusia – maailma vanim veinipiirkond

Gruusia on maailma vanim teadaolev veinivalmistamise piirkond. Lõuna-Kaukaasia viljakad orud on usutavasti esimesed paigad, kus alustati veiniviinamarjade kasvatamist juba enam kui 8000 aastat tagasi. Gruusia veini eripärad Üks Gruusia veinivalmistamise suurimaid eripärasid on kvevri kasutamine. Kvevri on savist veini kääritamise nõu, mis maetakse maa alla. Kui viinamarjamahl on kvevrisse pandud, suletakse anum kaanega ja kaetakse … Continued

2. mai on rahvusvaheline Sauvignon Blanci päev

Sauvignon Blanc on populaarne valge viinamari, mida kasvatatakse paljudes piirkondades üle maailma. See on tuntud oma karge happesuse, värskendavate maitsete ja kerge kehandi poolest, mistõttu on see ideaalne valik sooja ilmaga või aperitiiviks. Prantsusmaalt Bordeaux’ piirkonnast pärit Sauvignon Blanc on muutunud paljudes veinipiirkondades, sealhulgas Uus-Meremaal, Lõuna-Aafrikas, Californias ja Tšiilis, üheks olulisemaks viinamarjasordiks. Iga piirkond toob … Continued

Aasta Vein 2025 võitjad!

Aasta Vein 2025 konkursile esitatud 18-st Prike veinist pälvisid medali koguni 14! Konkursil osalevate veinide hindamine toimub pimedegustatsiooni vormis, kus žüriiliikmetel on teada vaid veini päritoluriik, stiil, viinamarjasort või -sordid ja hinnaklass. Professionaalsesse žüriisse kuuluvad tunnustatud Eesti sommeljeed, joogispetsialistid ning ajakirjanikud.

25. aprill on rahvusvaheline Viognieri päev

Viognier on valge viinamari, mida kasvatatakse enamasti Prantsusmaa lõunaosas, Rhône oru ümbruses kuid seda leiab mujaltki. Näiteks Californiast, Austraaliast ja Lõuna-Aafrikast. Viognier on võrdlemisi aromaatne sort, milles on tihti tunda pehmeid luuviljade aroome nagu virsik, nektariin. Tihti ka lillelisi ning kergelt vürtsiseid, ürdiseid noote. Viognieri kohtab pigem segudes (ka punasta veinide puhul). Teda lisatakse reeglina … Continued

17. aprill on rahvusvaheline Malbeci päev

Malbec – Prantsuse viinamari, mis leidis oma kodu Argentiinas Malbec on sügava värvi ja iseloomuliku maitseprofiiliga punane viinamarjasort, mille juured ulatuvad Lõuna-Prantsusmaale, täpsemalt Cahors’i orgu. Algselt kasutati seda peamiselt Bordeaux’ veinisegudes, kuid tänapäeval on Malbec tõusnud tõeliseks tähiseks hoopis teisel pool Atlandi ookeani – Argentiinas. Kui viinapuutäi (phylloxera) epideemia 19. sajandi lõpus Prantsusmaa viinamarjaistandusi laastas, … Continued

13. märts on rahvusvaheline Rieslingu päev

See noobel valge viinamari on traditsiooniliselt pärit Saksamaalt, kuid veini valmistatakse sellest tegelikult kõikjal maailmas. Eestis ning ühtlasi ka mujal on üldlevinud uskumus, et Riesling = magus, puuviljane vein. Tegelikult oleneb veini, sh ka Rieslingu, lõplik pale veinivalmistaja nägemusest joogi magususe osas. Jah, Eestis on nn käsimüügis valdavalt magusamapoolsed lihtsamad Rieslingud, kuid maailmas on valdav osa Rieslingut valmistatud … Continued

Shiraz ehk Syrah – heal viinamarjal mitu nime

Shiraz või Syrah? Shiraz, vanas maailmas tuntud kui Syrah, on pika ajalooga mitmekülgsete omadustega viinamari. Põhja-Rhône’i orust on ta levinud üle kogu maailma, kogudes populaarsust oma eristuvate maitsete ning erinevate kliimatingimustega kohanemisvõime tõttu. Oma kodupiirkonnas toodab see ikoonilisi veine nagu pikaealine ja sügav Hermitage ning aromaatne Côte-Rôtie, kus mõnikord segatakse teda valge Viognier’iga. Kuid oma … Continued

Hispaania veinid: mitmekesisuse ja traditsioonide maailm

See, et viinamarjad teevad õnnelikuks, on hispaanlastele teada-tuntud fakt. „La doce uvas de la suerte“ ehk kaksteist õnneviinamarja on hispaanlaste aastavahetuse traditsioon süüa enne keskköö saabumist igal kellalöögil üks viinamari – üks iga tuleva kuu õnne ja edu tarbeks. Meie rõõmuks jagub Hispaanias viinamarju nii õnne toomiseks kui veiniteoks. Hispaania veinide kvaliteedisüsteem Hispaanias kehtib rangelt … Continued

Uus veinimaja Prikeshopis – Château Dereszla

Château Dereszla on Ungari üks mainekaid veinimaju, mis asub Tokaji südames – maailmakuulsas veinipiirkonnas, mis on tuntud eelkõige oma magusate dessertveinide poolest. Château Dereszla ajalugu ulatub sajandite taha ning see on olnud märgilise tähtsusega Tokaji veinikultuuri kujunemisel. Veinimaja juured ulatuvad tagasi vähemalt 15. sajandisse, kui Tokaji piirkond hakkas kuulsust koguma oma erakordsete veinidega. 17. ja … Continued

Terrazas de los Andes Malbec 2022 sai väärika auhinna!

Terrazas de los Andes Malbec 2022 on valitud Wine Spectator Top 10 Worldwide Values for 2024 hulka! See tunnustus toob esile veini erakordse hinna ja kvaliteedi suhte ning kinnitab Terrazas de los Andese pühendumist komporomissideta kvaliteedile. Terrazas de los Andes on Argentiina veinimaja, mille viinamarjaistandused asuvad Mendoza südames ümbritsetuna Andidest. Tänu unikaalsetele looduslikele oludele iseloomustavad … Continued

Prantsuse veinide maailm: avasta piirkonnad, terroir’d ja maitsed

Atlandi ookean läänes, Vahemeri lõunas ja Alpid idas – see ongi Prantsusmaa. Riiki iseloomustab rikkalik ajalugu, nooruslik geograafia ja põllumajanduslik viljakus. Prantsuse rahva püsimatu ja uudishimulik meel koos eripalgeliste terroir’dega on loonud avastamisrõõmu pakkuva viinamarja- ja veiniassortii mida on tõeliselt põnev avastada. Prantsuse veini mitmekülgsus Prantsuse veini iseloomu ei saa võtta kokku lühisõnaliselt ja üheselt. … Continued

Itaalia veinid: geograafia, traditsioonid ja maitsed

Itaalia veini rikkalik kultuur Itaalia on uskumatult rikkalik mitte ainult oma (toidu)kultuuri, vaid ka veini poolest. Mitmekesise kliima, pinnase ja kohalike viinamarjasortidega toodetakse seal vägagi isikupärast ja väljendusrikast veini. Vana-kreeklased nimetasid Itaaliat Oenotriaks, mis tähendab “veini maad”, ja tänapäeval on veinivalmistamisega seotud peaaegu iga Itaalia nurgake. Itaalia geograafia on viinamarjakasvatuseks ideaalne. Pikad mäeahelikud põhjas, päikesepaistelised … Continued

Uus veinimaja Prikeshopis – Arthur Metz

Arthur Metz veinimaja asutati 1904. aastal ja on sellest ajast alates tuntud oma kvaliteetsete veinide tootmise poolest. Veinimaja asub täpselt Alsace’i südames ning on üks piirkonna olulisemaid crémanti tootjaid, lisaks on see tuntud kvaliteetsete veinide ja ainulaadsete viinamarjasortide poolest. Arthur Metz keskendub Alsace’i traditsiooniliste veinide tootmisele, järgides piirkonna veinivalmistamise pärandit ning keskendudes kohalikku terroir’i eelistele, et väljendada … Continued

Pudelite suurused

Suurem on parem?Veini puhul – reeglina jah. Kvaliteet siis. Aastavahetuse lähenedes otsustasin avada natuke pudelite teemat. Eelkõige pudelite suuruse osas. Suuremad, festiivsemad formaadid veini- ja vahuveinipudelite puhul kipuvad avanema eelkõige tähtpäevade puhul. Tõepoolest – Magnumi või Jeroboami avamises on midagi erilist ning väga harva tehakse seda üksinda. Esiteks on mõistlik suuremaid pudeleid nautida seltskonnas, sest … Continued

Liis Tarase kogemuslugu: Barton & Guestieri veinimõis Prantsusmaal

Tänane meenutus viib tagasi aprillikuu esimesse nädalasse, mil sai külastatud äsja Euroopa aasta veinimajaks tituleeritud Barton & Guestieri edela Prantsusmaal kuulsusrikkas Bordeaux’s. aastal iirlane Thomas Bartoni poolt asutatud Barton & Guestier veinimõis on tuntud oma eripalgeliste veinide poolest. Kolmel õhtul ootas seega meid ees temaatiline degustatsioonimenüü, mille raames sobitas B&G peasommeljee hõrkude, värskeimast kohalikust toorainest … Continued

Barton & Guestier on Euroopa Aasta Veinimaja!

Barton & Guestier, kes tähistab kohe-kohe oma 300. sünnipäeva, on pälvinud auväärse tiitli Euroopa Aasta Veinimaja, mis tunnustab kolme sajandi pikkust tipptaset Prantsuse veinikunstis! Ettevõte ühendab traditsiooni ja innovatsiooni, valmistades kvaliteetseid veine Prantsusmaa parimatest veinipiirkondadest ning edendades jätkusuutlikkust kergemate pudelite ja keskkonnasõbralike lahendustega, tagades, et nende pärand inspireerib veinisõpru kogu maailmas ka edaspidi.

4. detsember on rahvusvaheline Cabernet Franci päev

Cabernet Franc on tumedakestaline Prantsuse veiniviinamarjasort, mida kasvatatakse enamikus veini tootvates riikides. Teda tuntakse kui üliolulist punast viinamarja Loire’i orus ja kui Bordeaux’ kolmandat viinamarja. Teda võib leida paljudest maailma parimatest Bordeaux’ seguveinidest. Cabernet Franci, Cabernet Sauvignoni kuulsa esivanema, juured ulatuvad tagasi Prantsusmaa Bordeaux piirkonda. Kuigi tema algne kodu on Bordeaux’is, on Cabernet Franc muutunud … Continued

Uue maailma Aasta Veinimaja – Ventisquero

Ventisquero on valitud maineka Ameerika ajakirja Wine Enthusiast poolt tiitli “Uue maailma Aasta Veinimaja” vääriliseks. See tunnustus peegeldab nende rasket tööd, pühendumust ja kirge, mida nad panevad igasse veinipudelisse, ületades äärmuslike veinivalmistamise võimaluste piire – alates Atacama kõrbe südamest kuni Apalta kõrgendike, tuntud Maipo oru ja maailma lõunapoolseimate viinamarjaistandusteni Tšiili Patagoonias. Kõik selleks, et pakkuda … Continued

Bertani Amarone Della Valpolicella Classico 2015 sai James Sucklingilt 100 punkti!

Vein – ajalugu, mille areng ei peatu iial. Bertani peaks kõrgelt hinnatud veinitootjana olema sellise tunnustusega harjunud, kuid iga kord tundub nagu esimene. Eriti kui tipptasemele on tõestuseks selline vein nagu Amarone della Valpolicella Classico, mille 2015. aastakäigus väljendub selle suurepärase punase veini tõeline potentsiaal. Tegemist on Itaalias toodetud veinide lipulaevaga. Enne 2015. aastakäiku sai … Continued

14. november on rahvusvaheline Tempranillo päev

Tempranillo on Hispaania levinuim viinamari ning võib ka ühtlasi väita, et enamuse tipp-punaste nurgakivi. Tema nimi tähendab hispaania keeles “väike varajane”, viidates tema varajasele küpsemisajale võrreldes teiste viinamarjadega. Ta on tuntud veinide südameks kuulsates Rioja, Ribera del Duero ja Toro piirkondades. Riojas seguneb ta Garnacha, Mazuelo ja Gracianoga, Ribera del Dueros esineb aga sordiveinina. Riojas lisavad Ameerika tammevaadid vanilje- ja kookosnoote, … Continued

7. november on rahvusvaheline Merlot’ päev

Merlot on punane viinamari, millel on tugevad ajaloolised sidemed Bordeaux’ ja Edela-Prantsusmaaga. Teda seostatakse nii ümarate, kergestijoodavate igapäevaste veinidega kui ka Saint-Emilioni ja Pomeroli maailmaklassi ikoonidega. Levinuim koht Merlot’ veinimaalimas on tõenäeoliselt kuulsas Bordeaux segus (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot, Merlot). Tema klassikaliste maitsenüansside hulka kuuluvad tihti sügavad ploomised ja kirsised noodid, kuid lisaks nendele iseäralikele … Continued

12. oktoober on rahvusvaheline Pinotage’i päev

Pinotage ja teised Lõuna-Aafrika veinid Lõuna-Aafrika Vabariik on lõunapoolkera üks silmapaistvamaid veinitootjaid. Alates apartheidi lõpust 90ndatel on Lõuna-Aafrika veinitööstus pälvinud järjest rohkem rahvusvahelist tähelepanu ja tunnustust oma väljendusrikaste, sisukate ning tihti ka taskukohaste veinide poolest. Riigi punane tunnussort on Pinotage – Pinot Noir’i ja Cinsaut’ ristand. Pinotage’i aretas 1925. aastal professor Abraham Izak Perold, kelle eesmärgiks oli saada … Continued

Chianti – killuke Toscanat igas sõõmus

Kui rääkida Itaalia veinist, ei saa mainimata jätta Toscana südames asuvat Chianti piirkonda, mis on sajandeid tootnud Itaalia kuulsamaid veine. Chianti ajaloost Chianti on üks Itaalia vanimaid veinitootmispiirkondi. Juba keskajal hakkas Chianti maine viinamarjakasvatuspiirkonnana levima. Kuid “alles” 18. sajandil seadis Toscana suurhertsog Cosimo III de’ Medici ametlikult Chianti veinitootmispiirkonna piirid, pannes aluse sellele Chiantile, mida me … Continued

30. august on rahvusvaheline Cabernet Sauvignon’i päev

Cabernet Sauvignon on täna maailmas kõige laiemalt istutatud veiniviinamari. Veiniaarmastajate seas tuntud kui sünonüüm tõsisele, struktuursele ja potentsiaalselt pikaealisele punasele veinile. Kuna Cabernet valmib suhteliselt hilja, on ta kõige perspektiivikam soojemas kliimas. Mõnel aastal ei pruugi ta täielikku küpsust saavutada isegi oma kodus Médocis ja Graves’is (Bordeaux). Samas, neil aastatel kui see peaks juhtuma, võivad … Continued

Château Magnol – Barton & Guestieri süda

Château Magnol on Barton & Guestier’ süda. Peale selle, et Châteaus asub ettevõtte peakontor, on see ka külalistemaja ja veinikool, B&G Food & Wine Academy, kus korraldame oma kaubanduspartneritele ühenädalasi koolitusi. Eelkõige on Château Magnol aga viinapuude istandus, mis asub Garonne’i jõe vasakul kaldal Médoci ringkonna piiril. Tänu ookeani lähedusele ja jõe suudmealas paiknemisele on selle … Continued

28. juuni on rahvusvaheline rosé päev

Rahvusvahelist rosé päeva tähistatakse juuni neljandal reedel ja see austab rosé veini sünnikohta – Provence’i, Prantsusmaal. Traditsiooni, mis ulatub umbes 2600 aasta taha! Kuigi Hispaania, Ameerika Ühendriigid ja Itaalia on ühed suurimad roosa veini tootjad, on just Provence’i rosé’d need, mis selle veini üle maailma kuulsaks tegid.

Juust ja vein

Vein ja juust on kindlasti üks populaarsemaid snäkikombosid meie kõigi laual. Midagi nii lihtsat ja kiiresti serveeritavat võib läbimõelduna olla ülim maitsekooslus, millega kostitada oma külalisi ning miks mitte realiseerida veinikappi “unustatud” magusamaid veine. Kuidas juustu ja veini omavahel sobitada? Vastus on sama nagu ka toidu puhul – suures plaanis tuleb lihtsalt maitsete intensiivsused klappima … Continued

Taimetoit ja vein

Taimetoit on muutumas järjest populaarsemaks. Osalt moraalsetel kaalutlustel ning kindlasti ka seetõttu, et erinevate toodete valik selles kategoorias on kasvus nii kvaliteedis kui ka volüümis. Seega – suures plaanis liha asendamine toidulaual taimsete alternatiividega on muutumas järjest vähem kompromissiks nii maitse kui ka vajalike toitainete osas. Vein on õnneks üldjuhul läbinisti taimne toode ning tihti … Continued

Liharoad ja vein

Veinide ja liha paaritamine võib olla tõeline kunst, mis võib muuta meie söögikorra meeldejäävaks elamuseks. Õige veinivalik aitab välja tuua roa maitsenüansse ning luua suurepärase koosluse toidu ja joogi vahel. Üldiselt võiks lähtuda kummagi – nii toidu kui joogi maitse intensiivsusest. Kergemad road tuleks paaritada kergemate veinidega ning tummisemad, täidlasemad road sarnaselt jõuliste veinidega. Näiteks … Continued

Itaalia köök ja vein

Süüa meeldib meile kõigile. Pöörates samaväärset tähelepanu ka toidu kõrvale pakutavale veinile, on võimalik muuta rutiinsest söögikorrast meeldejääv maitseelamus. Isegi veinivõhikuna on täiesti mõeldav teatud universaalseid reegleid järgides luua ka koduses miljöös suurepäraseid kooslusi. Täna keskendume paarile kuulsamale itaalia roale ning nende juurde ideaalselt sobivatele ikoonilistele veinidele. Üldiselt on ikka nii, et kui võtta mingist … Continued

Võta meiega ühendust