Skip to content

18.04-19.04 ON TARNEVÕIMALUSTES MUUDATUSED! VABANDAME!

Taimetoit ja vein

Taimetoit on muutumas järjest populaarsemaks. Osalt moraalsetel kaalutlustel ning kindlasti ka seetõttu, et erinevate toodete valik selles kategoorias on kasvus nii kvaliteedis kui ka volüümis. Seega – suures plaanis liha asendamine toidulaual taimsete alternatiividega on muutumas järjest vähem kompromissiks nii maitse kui ka vajalike toitainete osas. Vein on õnneks üldjuhul läbinisti taimne toode ning tihti … Continued

Liharoad ja vein

Veinide ja liha paaritamine võib olla tõeline kunst, mis võib muuta meie söögikorra meeldejäävaks elamuseks. Õige veinivalik aitab välja tuua roa maitsenüansse ning luua suurepärase koosluse toidu ja joogi vahel. Üldiselt võiks lähtuda kummagi – nii toidu kui joogi maitse intensiivsusest. Kergemad road tuleks paaritada kergemate veinidega ning tummisemad, täidlasemad road sarnaselt jõuliste veinidega. Näiteks … Continued

Itaalia köök ja vein

Süüa meeldib meile kõigile. Pöörates samaväärset tähelepanu ka toidu kõrvale pakutavale veinile, on võimalik muuta rutiinsest söögikorrast meeldejääv maitseelamus. Isegi veinivõhikuna on täiesti mõeldav teatud universaalseid reegleid järgides luua ka koduses miljöös suurepäraseid kooslusi. Täna keskendume paarile kuulsamale itaalia roale ning nende juurde ideaalselt sobivatele ikoonilistele veinidele. Üldiselt on ikka nii, et kui võtta mingist … Continued

Kalaroad ja vein

Veini sidumine mereandidega pole ilmtingimata keeruline ülesanne. Esmalt võiks mõelda toidu kaalule ja olemusele – õrn toores kala ja kerged soolased karbid sobivad kõige paremini samalaadsete õrnade, kergete valgete veinidega. Samamoodi sobib näiteks grillitud mõõkkala steik või lobster paremini rikkalikuma ja väljendusrikkama valgega. Täidlasemate ja vürtsikate kastmete puhul võib olla mõnikord isegi punane vein parim … Continued

Prosecco

Itaalia ja kogu maailma noorte veinisõprade populaarseim vahuvein on värske ja kerge Prosecco. Maailma nõudlus selle kergelt joodava kihiseva järele on nii suur, et 2008. aastal suurendati tootmispiirkonda. Et kaitsta oma hinnalist Proseccot jäljendamise eest, muutsid tootjad üheskoos Consorzio’ga (kohalik organisatsioon, kes kontrollib Prosecco päritolunime kvaliteeti ja turgu) viinamarja nimeks “Glera” ja registreerisid selle algse … Continued

Chianti

Kui rääkida Itaalia veinist, ei saa mainimata jätta Toscana südames asuvat Chianti piirkonda, mis on sajandeid tootnud Itaalia kuulsamaid veine. Chianti on üks Itaalia vanimaid veinitootmispiirkondi. Juba keskajal hakkas Chianti maine viinamarjakasvatuspiirkonnana levima. Kuid “alles” 18. sajandil seadis Toscana suurhertsog Cosimo III de’ Medici ametlikult Chianti veinitootmispiirkonna piirid, pannes aluse sellele Chiantile, mida me täna tunneme. … Continued

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon on täna maailmas kõige laiemalt istutatud veiniviinamari. Veiniarmastajate seas tuntud kui sünonüüm tõsisele, struktuursele ja potentsiaalselt pikaealisele punasele veinile. Kuna Cabernet valmib suhteliselt hilja, on ta kõige perspektiivikam soojemas kliimas. Mõnel aastal ei pruugi ta täielikku küpsust saavutada isegi oma kodus Médocis ja Graves’is (Bordeaux). Samas, neil aastatel kui see peaks juhtuma, võivad … Continued

Pinot Noir – Burgundia väärikas punane viinamari 

See varavalmija viinamari on üsna pirtsakas. Kuuma kohta istutatuna valmib ta pigem liiga kiiresti ega suuda lõplikult välja arendada oma erakordset potentsiaali, mida ta suhteliselt õhuke kest võib võimaldada. Pinot Noir’ ideaalne koht meie planeedil täna on Burgundia Côte d’Or, kus heades kätes võib see edasi anda sealse terroir‘i unikaalseid eripärasid. Just sealt pärit punast … Continued

Shiraz / Syrah

Shiraz, vanas maailmas tuntud kui Syrah, on pika ajalooga mitmekülgsete omadustega viinamari. Põhja-Rhône’i orust on ta levinud üle kogu maailma, kogudes populaarsust oma eristuvate maitsete ning erinevate kliimatingimustega kohanemisvõime tõttu. Oma kodupiirkonnas toodab see ikoonilisi veine nagu pikaealine ja sügav Hermitage ning aromaatne Côte-Rôtie, kus mõnikord segatakse teda valge Viognier’iga. Kuid oma kodust kaugel-kaugel Austraalias … Continued

Aasta Vein 2023

Meil on suur rõõm teatada, et Prike veinid said auhinnatud konkursil Aasta Vein 2023! Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon MTÜ (ESA) kutsus kolmandat korda kõiki viinamarjaveinide maaletoojaid ja -tootjaid osalema Aasta Veini konkursil. Konkursi eesmärgiks on tunnustada aasta parimaid veine. Veine hindab professionaalne žürii, mis koosneb Eesti sommeljeedest, joogispetsialistidest ning ajakirjanikest. Kõiki veine hinnatakse pimedegustatsioonil, hindajatele on teada … Continued

Lõuna-Prantsuse roosad

Suve saabudes on aeg pühkida tolm Lõuna-Prantsusmaa rosé-delt, mille muretut elegantsi võib nautida nii toidukõrvaseks kui omaette elamusena. Vaatame kahe veinitootja näitel, milliseid roosasid sel suvel (vastutustundlikult) maitsta. Gérard Bertrand Papilou Pét-Nat RoséLanguedoc | Cinsault, Pinot Noir Pét-Nat ehk Pétillant naturel tähendab naturaalselt kergelt kihisevat veini. Ta on pisut eriline – nimelt on ta valmistatud … Continued

Kas vein läheb ajaga paremaks?

Pigem… ei. Reaalsuses võiks tegelikult valdava enamuse veini lähema paari aasta jooksul ära tarbida. Aga kui väga vaja, kuidas siis ikkagi leida mõni pudel, mida säilitada pikemalt? TINGIMUSED Ülioluline. Köögis kapi otsas vein paraku väga kaua vastu ei pea. Ideaalne keskkond on jahe (aga eelkõige stabiilne) temperatuur, hämarus (st mitte otsene UV) ja ka mõnetine … Continued

Amarone ja Ripasso

Veneto on tõeline hiiglane Itaalia veinimaastikul, mis rahvapäraselt rohkem tuntud Veneetsia kanalites graatsiliselt liuglevate gondlite ning kultusliku Romeo ja Julia rõdu tõttu Veronas. Kindlasti tasub Itaalias olles linnamelust kõrvale põigata ning uudistada põldudele, kus looklevad viinamarjaistandused pakuvad avastamisrõõmu nii algajale veinisõbrale kui paadunud professionaalile.  Et vein on looduse ja inimese koostöö, pakub just see piirkond … Continued

Jõuluveinide lugu – Veinitari jõulud

Mulle tohutult meeldib jõuluaeg! Ja seda mitte kingituste, jõulukuuse ehitimise ning koleda jõulukampsuniga eputamise pärast. Oo ei – mind paelub kõige enam jõuluajal piparkookide võrgutav lõhn, porterimaiguline hapukapsas, siidine seenesalat, rammusa majoneesiga rosolje, särisev paksuke verivorst, pidžaamas „Üksinda kodus“ filmi vaatamine ja jõululaupäevale järgneval päeval brantš ülejääkidest… Ma võiksin seda nimekirja veel paari meetri jagu … Continued

Traditsioonilisel meetodil valmistatud vahuveinid

Tsitaat 17. sajandil Prantsusmaal tegutsenud Püha Benetictuse Ordu munk Dom Pérignoni huulilt toob naeratuse näole: “Tule ruttu, ma maitsen tähti!” Kuidas paremini kokku võtta sädeleva veini olemus ja emotsioon. See lausa kutsub nautima ning joviaalset emotsiooni sõpradega jagama. Traditsioonilisel meetodil valminud vahuveinid on laialt tuntuks muutnud Champagne piirkonna veinid. Samal ajal ihkab maitsemeel uute emotsioonide … Continued

Sarmikas Gérard ja tema kosmoseveinid

Kui ma oma praegusele ametikohale asudes esimest veinimessi väisasin, kohtusin ma veinimaailma vast ühe sarmikaima veinimeistriga – Gerard Bertrandiga. Oh, kuidas pea kahemeetrisest sügavsiniste silmadega härrasmehest õhkus sooja energiat, rahu, ürgmehelikkust, sensuaalsust ja uudishimu. Veidi isaliku naeratusega kinkis Gerard mulle enda äsjavalminud raamatu „Wine, Moon and the Stars“ (tõlkes Vein, Kuu ja Tähed) koos pühendusega … Continued

Austraalia tuntuim veinimaja Penfolds

Penfold’s on vaieldamatult Austraalia kõige tuntuim veinimaja. Pikk, kuulsusrikas ajalugu on teinud Penfold’sist ikooni kogu maailmas. Veinimaja pakub alati suurt elevust nii sommeljeede kui veininautlejate seas. Selle Lõuna-Austraalia „imelapse“ ajalugu ulatub aastasse 1844, kui üle ookeani rändasid Dr Cristofer ja Mary Penfold. Inglismaalt pärit paar leidis end maalilises Uues Maailmas Adelaides. Kaasas unistus millegi loomisest … Continued

Sander Kink kogemuslugu: Austria & Allram

Ma ei usu, et Austria oleks päris esimene valik ei algajamatele veinientusiastidele pudelina poeriiulis ega ka värskematele veinituristidele sihtkohana. Suurte ja tunnustatud tegijate nagu Itaalia, Prantsusmaa ja teiste maine kõrval järjekorras kuskil 4-6 äkki? Ei tea. Vähemalt minul oli enne Austriani jõudmist kõvasti mujalgi viinapuude vahel ringi kolatud ning omajagu muid pudeleid lahti korgitud. Ma … Continued

Uued Itaalia veinimaja Bertani veinid

Uus Itaalia veinimaja Bertani Bertani on veine valmistanud Valpolicella regioonis enam kui poolteist sajandit, viinamarjakasvatuse ajalugu ulatub aastasse 1850. Bertani on piirkonna üks olulisemaid veinitootjaid, üks neist, mis esindab kõige paremini Valpolicella veinitootmise ajalugu. Veinimaja veinid on ainulaadse ja äratuntava ning ekismatu stiiliga. Veneto piirkond on eelkõige tuntud just Amaronede poolest, Bertani Amarone Classico´t peetakse … Continued

Vinho Verde rohelise veini 50 varjundit

Vinho Verde rohelise veini 50 varjundit Järgnevas kirjelduses tutvustame teile Portugali roheliste veinide piirkonna eripära, viinamarja- ja veinisorte. Kontrastide maa Üldlevinud on arvamus, et Portugal on sooja vahemerelise kliimaga maa, kus suvel pole pääsu kõrvetava päikese eest, meri ei jahtu kunagi ja isegi öine meretuul ei too soovitud leevendust. Turistil, kes söandas reisida kaugemale Portugali … Continued

“Aasta veini 2022” konkursi tulemused

Aasta Vein 2022 MTÜ Eesti Sommeljeede Assotsiatsioon kutsus taas kõiki viinamarjaveinide maaletoojaid ja -tootjaid osalema Aasta Veini konkursil. Prike 10 veini auhinnati hõbe- ja pronksmedaliga. Hõbemedal:Penfolds “Koonunga Hill” Shiraz Cabernet SauvignonMasseria Altemura Zinzula Rosé Pronksmedal:B&G Crémant de BordeauxB&G Cotes de Provence Rose AOPErrazuriz Estate Reserva CarmenereErrazuriz Estate Reserva ChardonnayZonin Prosecco “Cuvee 1821” RoséZonin Prosecco “Cuvée 1821” BrutZonin Classici … Continued

Uus Portugali veinimaja Ribeiro Santo

Ribeiro Santo loodi 1994 aastal eesmärgiga toota isikupäraseid veine. Tegemist on ajaloolise väärtusega kinnistuga, mis varasemalt kuulus kohalikule preestrile, kinnistut ümbritseb jõgi, mis inspireeris ka veinimeistreid nimetamaks uut veinimaja Ribeiro Santoks, mis tõlkes tähendab “Püha jõgi”.Viinapuuaiast leiab piirkonnale omaseid kohalike viinamarjasorte: Touriga Nacional, Alfrocheiro, Tinto Cão ja Encruzado. Dão regiooni veinid on tugevalt mõjutatud pinnasesest, … Continued

Grillveinid toidu kõrvale eksperdi soovitusega

Pardirind & Mascota Vineyards Unanime Pinot Noir Krõbe pardirind oma mahlakuses sobib keskmise täidlusega elegantse ja marjase punaveiniga, kus tunda maasikat, vaarikat ja musta kirssi – see on klassikaline paar! Veidi jahedamal temperatuuril serveeritud Mascota Vineyards Unanime Pinot Noir on 14-16 kraadi juures mõnusalt värske ja marjane ning parim täiendus grillitud pardilihale. Lambaliha & Penfolds … Continued

Võta meiega ühendust