



14. juuni on rahvusvaheline džinni päev
14. juuni on rahvusvaheline džinni päev
Iga aasta 14. juunil tähistatakse rahvusvahelist džinni päeva (World Gin Day) – nii ongi suurepärane võimalus pöörata tähelepanu joogile, mis on teinud võimsa tagasituleku nii kokteilimaailmas kui ka käsitööjookide seas. Aga kust džinn pärit on ja mis teeb selle eriliseks? Laseme džinni pudelist välja ja räägime sellest kultuslikust joogist lähemalt!
Džinni ajalugu – tervendavast tinktuurist moekokteilini
Džinni juured ulatuvad tagasi 11.–13. sajandisse, kui Kesk-Euroopa munkade ja alkeemikute katsetused ravimtaimedega andsid alguse destilleeritud ravimjookidele. Kaasaegse džinni vahetu eelkäija on Hollandi jenever – kadakast oma iseloomuliku maitse ja aroomi, ning sellest inspireerituna ka nime saanud alkohoolne jook, millel oli oluline roll nii meditsiinis kui sõdurite „julgustamises“. Inglise sõdurid tutvusid joogiga 17. sajandil Hollandi sõdades ja tõid selle kodumaale, kus see kiirelt populaarsust kogus.
Populaarsuse ehedaimaks märgiks võib pidada 18. sajandil Inglismaal puhkenud “Gin Craze” perioodi, mil džinn oli odav ja kergesti kättesaadav – seda tarbiti lausa rohkem kui vett. Hilisemad regulatsioonid ja kvaliteedikontrollid muutsid džinni taas peeneks joogiks. Džinn on Euroopas üks väheseid seadusega reguleeritud alkohoolseid jooke – seda nime võivad kanda vähemalt 37,5% alkoholisisaldusega, enamasti vilja baasil destillaadid, millele annavad äratuntava maitse ja aroomi kadakamarjad. 20. sajandi kokteilibuum – eriti klassikalised joogid nagu Gin & Tonic, Negroni ja Dry Martini – on kinnistanud džinni positsiooni baarikunsti alustalana.
Kuidas džinn valmib?
Džinn on neutraalse alkoholi baasil destilleeritud jook, millele lisatakse erinevaid taimseid maitseaineid – neist kõige olulisem on kadakamari, mis on džinnile andnud nii nime kui ka äratuntava „metsiku“ ja värske iseloomu. Teised levinud koostisosad on koriander, tsitrusekoored, kardemon, ingver, lavendel, roos ja isegi vetikad või metsamarjad.
Džinni stiilid
Kuna džinn on nõnda populaarne ja pika ajalooga jook, on jõudnud tekkida erinevaid põnevaid stiilivariatsioone.
- London Dry Gin– klassikaline ja looduslike maitsetaimedega korduvalt destilleeritud gin, millel on kuiv, puhas ja selge kadakamaitse (nt Tanqueray London Dry Gin või Gordon’s London Dry Gin). Märkuseks – hoolimata nimest, ei pea seda tüüpi džinni tootma Londonis.
- Old Tom Gin– kergelt magus, sobib ideaalselt klassikalistesse kokteilidesse (nt Gindome Old Tom Gin)
- New Western / Contemporary Gin– nö uue aja džinnid, eriti populaarsed käsitöötootjate seas. Kadakas on tihti tagaplaanil ning rohkem rõhku pannakse erinevatele põnevatele maitsekombinatsioonidele – nt kurk, lavandel, rabarber, hibiskus, sidrun jt.
- Navy Strength Gin– eriti kange džinn (alates 57% ABV), sobib julgematele (nt Junimperium Navy Strength Gin)
- Pink Gin– marjane ja aromaatne, populaarsust kogunud eelkõige viimastel aastatel (nt Gordon’s Premium Pink Gin)
Kuidas džinni serveerida?
Džinn on erakordselt mitmekülgne, sobides nii iseseisvalt nautimiseks, kuid on eriti populaarne kombinatsioonis toonikuga ning ka erinevates kokteilides.
- Klassikaline Gin & Tonic – serveeri rohke jää ja kvaliteetse toonikuga ja garneeri kadaka, tsitruse, kurgi või rosmariiniga
- Kokteilides – džinn on populaarne nii klassikalistes kokteilides nagu Dry Martini, Negroni, Tom Collins, aga inspireerib katsetama ka uusi põnevaid kombinatsioone.
- Puhtalt või jääga – eriti kui tegemist on maitseküllase käsitöödžinniga
Gin & tonic serveerimiseks vali copa-klaas, mis mahutab rohkelt jääd, laseb džinni aroomidel avaneda ning on ka välimuselt väga efektne. Kokteilideks on parim valik highball, mis võimaldab jääl ning gaseeritud jookide mullidel püsida.
Džinn – kadakast inspireeritud kroonjuveel
Džinn on teinud võimsa tagasituleku ja muutunud tõeliseks trendijoogiks. Džinni lõputu mitmekesisus, tõeliselt loov tootmine ning tugev side ajaloo ja käsitööga on igati väärt põhjused, et tähistada rahvusvahelist džinni päeva. Miks mitte proovida sel puhul midagi uut – näiteks avastada Eesti kohalikke tegijaid ja segada ise üks stiilne kokteil. Nagu öeldakse: kui elu annab sulle sidruneid, on aeg teha üks gin & tonic!