10. september on rahvusvaheline portveinipäev
10. september on rahvusvaheline portveinipäev
Portvein, veinisõpradele lihtsalt Port, on Portugalist, Douro jõe oru aladelt pärit ning ajalooliselt Porto sadamalinnast eksporditud kangustatud (tavaliselt) magus vein. Ta on tuntud oma rikkaliku maitse, hea toidusobivuse ja tavaveinidega võrreldes kõrgema alkoholisisalduse poolest.
Portveini valmistamisel lisatakse käärimisprotsessi käigus veinile neutraalset viinamarjapiiritust (tavaliselt brändit). See peatab käärimise ja jätab veini jääksuhkrud, mille tulemuseks on magus ja kange jook. See rikastamisprotsess suurendab alkoholisisaldus tavaliselt kuhugi 19–22 mahuprotsendini.
Porti laagerdatakse sageli vaatides pikka aega, mis võib ulatuda mõnest aastast kuni mitme aastakümneni. Selle vananemisprotsessi käigus tekivad veinil komplekssed maitsed, aroomid ja meeldiv, sametine tekstuur.
Porti on mitu erinevat stiili, millest igaühel on oma ainulaadsed omadused.
- Ruby Port: Noor ja elav, puuviljase maitse ja tavaliselt sügava (rubiin)punase värvusega.
- Tawny Port: Non-Vintage, ehk erinevate aastakäikude veinide segu, mis on laagerdunud pikemalt (tavaliselt pudelil kirjas kui pikalt) vaatides. See annab veinile tema pruunikaspunase tooni ning pähklise, karamelliseeritud maitse. Colheit Port on põhimõtteliselt ühe konkreetse aastakäigu Tawny.
- Vintage Port: valmistatud parimatest viinamarjadest erakordsetel aastatel. See on tuntud oma intensiivse, puuviljase iseloomu poolest ja võib vananeda aastakümneid või isegi -sadu.
- LBV (Late Bottled Vintage) laagerdub pikemat aega vaatides ja villitakse tavaliselt 4–6 aastat peale korjet, mille tulemuseks on vein, milles mõnes mõttes saavad kokku Tawny ja Vintage Port.
Port on mitmekülgne jook, mida saab nautida mitmel viisil. See sobib hästi paljude toitudega, aga erakordselt hästi erinevate intesiivsemate juustude, šokolaadi, pähklite ja magusaga üleüldiselt. Üsna haruldast valget Porti ka aperitiivina ja mõnikord ka kokteilides.
Head proovimist!