Skip to content
09 Sep 2024

6. september on rahvusvaheline Chianti päev

Veinid

Kui rääkida Itaalia veinist, ei saa mainimata jätta Toscana südames asuvat Chianti piirkonda, mis on sajandeid tootnud Itaalia kuulsamaid veine.

Chianti on üks Itaalia vanimaid veinitootmispiirkondi. Juba keskajal hakkas Chianti maine viinamarjakasvatuspiirkonnana levima. Kuid “alles” 18. sajandil seadis Toscana suurhertsog Cosimo III de’ Medici ametlikult Chianti veinitootmispiirkonna piirid, pannes aluse sellele Chiantile, mida me täna tunneme.

Chianti piirkonna mitmekesine mikrokliima ja pinnas muudavad selle veinid väljendurikkaks. Soojade päevade ja jahedate ööde kombinatsioon võimaldab viinamarjadel aeglaselt küpseda, mille tulemuseks on tasakaalustatud happesus ja rikkalikud maitsed.

Chianti veine liigitatakse täna veel nende sisekasvualade järgi. Näiteks Chianti Classico (musta kuke embleem pudeli kaelal), mis on ajaloolise Chianti nn süda, hõlmab omakorda veel Chianti Rufina ja Chianti Colli Senesi väiksemaid piiritletud alasid, mille veinid võiksid idee poolest olla veelgi väljendusrikkamad oma terroir‘i koha pealt (Chianti DOCG-s on kokku 7 alampiirkonda).

Chianti veinid on peamiselt valmistatud Sangiovese viinamarjasordist, mis kipub just Toskaana päikese all andma parimaid tulemusi. Alates 1996. aastast nõuavad Chianti kõige laiema nimetuse reeglid vähemalt 70% Sangioveset ja maksimaalselt 10% valgeid viinamarju Malvasia ja Trebbiano. Lubatud on ka kohalikud punased viinamarjad, nagu Canaiolo Nero ja Colorino, ning rahvusvahelised sordid nagu Cabernet Sauvignon, Merlot ja Syrah. Need lisavad lõplikule segule puuviljasust, tanniini või pehmust – vastavalt vajadusele. Kõige väljapaistvamad veinid on tihtipeale valmistatud enamasti ikkagi Sangiovesest.

Chianti veine on erinevates stiilides, alates noortest ja elavatest kuni sisukamate ja sügavate isenditeni. Kui “Chianti” viitab tavaliselt noorele ja värskele stiilile, siis “Chianti Riserva” ja võrdlemisi hiljuti lisandunud “Gran Selezione“ tähistavad pikemat aega laagerdunud veini, millelt võib eeldada ka rohkem struktuuri ja sügavust.

Head proovimist!

Võta meiega ühendust