Skip to content

29.MÄRTSIL TARNEID EI TOIMU! HÄID PÜHI!

03 Mar 2023

Amarone ja Ripasso

blogi
veinid

Veneto on tõeline hiiglane Itaalia veinimaastikul, mis rahvapäraselt rohkem tuntud Veneetsia kanalites graatsiliselt liuglevate gondlite ning kultusliku Romeo ja Julia rõdu tõttu Veronas. Kindlasti tasub Itaalias olles linnamelust kõrvale põigata ning uudistada põldudele, kus looklevad viinamarjaistandused pakuvad avastamisrõõmu nii algajale veinisõbrale kui paadunud professionaalile.  Et vein on looduse ja inimese koostöö, pakub just see piirkond nende kahe luksuslikku sümbioosi veinistiilide Ripasso ning Amarone näitel.

Võta üks hetk. Mine mõttes rännakule. Sule silmad ja kujuta ette üht sumedat sügisõhtut. Sa oled Põhja-Itaalias, Garda järve lõunapoolsel kaldal. Sa oled viinapuu Valpolicella mäe nõlval… Naudid mahedat vahemerelist sooja sügispäeva. Sinu kasvuhooaeg hakkab lõppema. Usinad töömesilased on korjanud sult küpsed, magusad viinamarjad. Päike veel paitab. Paitab nii, et viinamarjad veinikeldrite pööningutel naudivad päikesekiirte soojust ning unustavad end sinna pikaks ajaks. Sa oled oma saagi üle nii uhke, et ajad end pisut puhevile ja värvid end suurest rõõmust imeilusates toonides – kollane, punane, oranž. Sa suikud vaikselt unne ning usaldad viinamarjad rääkima oma ilu. Sest sa oled viinapuu. Viinapuu, mille marjadest saab kunstiteos.

Valpolicella piirkonna kõige eredamalt säravad tähed on just need veinid, mille üle eelpool nimetatud viinapuu nii suurt uhkust tunneb. Viinapuu, mille marjad jõuavad pööningutele bambusmattidele puhkama. Corvina, Corvinone, Rondinella – kõige olulisemad viinamarjasordid Valpolicellas, mille hellast käsitlemisest muutub muidu lihtne igapäevarüübe tõeliseks veinipoeesiaks. Luban! Viinamarjade kuivatamise käigus, mis kestab  3-4 kuud, kaotab viinamari üle kolmandiku oma kaalust. H2O arvelt võimenduvad viljalihas peituvad suhkrud ning happed. Selle tulemusena saame rääkida jõuliste maitsetega veinist. Tasakaalus tanniinidega on Passito ehk kuivatatud viinamarjadest valminud vein tõeliselt luksuslik emotsioon. Ajalooliselt tunti apassimento’na valminud veine magusate eliksiiridena, mille rosinane karakter iga magusasõbra maitsemeelt paitas. Kujutage nüüd ette Villa Mosconi Bertani veinimeistrit Adelino Lucchese’t, kes 1936. aastal pahaaimamatult veinimaja keldri katakombides kolades üht möödunud hooaja veinivaati silmas. Tuletan meelde, et tolleaegsed apassimento veinid veetsid käärimisanumas vaid üürikese aja, et säilitada dessertveini jaoks vajalik jääksuhkrusisaldus! Hr Lecchese pale kattus ilmselt higimullidega, sest kartus, et magusast eliksiirist on saanud mõru, kõrge alkoholisisaldusega jook, oli suur. Sündinud oli Amarone. „See vein ei olegi amaro, vaid Amarone!!“  hõikas veinimeister veini degusteerimisel. (tõlkes: amaro=mõru, amarone=… ebamõru?)

ROSINATE LUKSUSLIK VORM 

Amarone on veinistiil, mille ajalugu ei ole pikk. Aga on mõjuvõimas! Passito viinamarjade kontsentreeritud suhkrusisaldus muudab käärimise käigus veini võimsaks, kergelt liköörseks. Viinamarjavirdel lubatakse käärida kuivaks, kuid säilitatakse aimatav jääksuhkrusisaldus, et luua maitsemeeltesse tasakaalu. Seejärel puhkab vein üle kahe aasta tammevaadis, mis pehmendab marjatanniine ning lisab komplekssust lõpptulemusele. Rosinaveinile. Mmm… Jõuline, ent pehme; liköörne, ent mahe; puuviljane, ent šokolaadine. Just nii võiksime kirjeldada selle luksusveini olemust.

Läbi looja saame Cantine Bertanit kasutada Amarone sünonüümina. Kui ihkad traditsioonilisi maitseid ning tehnikaid, siis just see veinimaja pakub Sulle maitserännakut. Proovi Bertani Amarone della Valpolicella DOCG, milles kasutatud Corvina ja Rondinella viinamarjad kuivavad 120 päeva, et siis kahe-aastane laagerdamine suurtes tammevaatides veini pehmeks vooliksid. Vein on parajalt mahlakas, kuid naiselikult elegantne ning voogavate siidiste tanniinidega. Tõeliselt mõjuvõimas klaasitäis. Kõrvale maiusta umamirohke risottoga, mida täienda kodumaiste puravikega või uhkusta värske trühvliga. Fenomenaalne!

Lopsakamate toitude juurde sobib suurepäraselt Zonin Amarone della Valpolicella DOCG, mille maitsebukett on lookas moosistest luuviljadest. Suurepärane rüübe, millega kodusele pajaroale või raguule kamaluga elegantsi lisada. Kuidas oleks kartuli gnocchid lambaraguu ja värviliste köögiviljadega? Või lisa vimkat mahekruupidest valminud orsotole magusa punapeedi näol. Naeratused ümber laua on garanteeritud!

Modernistidel tasub pilk suunata Cesari Amarone della Valpolicella DOCG poole, millele on lisatud kohaliku viinamarja Negrar’i, lisamaks puuviljast lopsakust. Ka laagerdamiseks kasutab veinimaja pisut väiksemaid, prantsuse tammest veinivaate, mis toovad veinile juurde küpsetusvürtside karakterit. Külmal talveõhtul hauta kõrvale metsloomaliha või veise osso buco‘t punases veinis ning serveeri koos koduse kartulipüree ja kiirmarineeritud punase sibulaga. Puhas nauding.

PASSITO VIINAMARJADE TEINE TULEMINE

Amarone tootmine on kulukas ning aeganõudev protsess. Meile inimestena meeldiks maiseid naudinguid tajuda igapäevaselt. Nii mõtlesid ka meistrid veini taga. Mis juhtub lihtsa igapäevaveiniga, kui täiendame teda Amarone poolt vormitud viinamarjakestadega? Sündis Ripasso. Passito marjade teine tulemine. Vein säilitab mahlase kerguse ning punaste kirsside karakteri, taamal terendamas moosine luksuslikkus ning kuivatatud viigimarjade hõng. Järelmaitses virvendab meeliülevdav piprasus koos värskele veinile omase mineraalsusega. Ma keeldun Ripassot kirjeldamisest iganenud „kuldse kesktee“ väljendit kasutades. Ripasso pakub naudingut iseseisvalt ning on aeg, et vein raputaks maha pingipoisi staatuse.  

Kohaliku eestlase maitsepalett ihkab pehmete tanniinide, ent jõuliste maitsete järele. Kas selles osas võiksime näpuga näidata meie toidulaua poole? Usun küll! Suvine grillimisõhtu, kus ürtide ja sibulaga marineeritud sealiha saab elaval tulel endale külge ihaldusväärse suitsumeki, kaaslaseks värske salat ning törts BBQ kastet. Ava kõrvale Zonin Valpolicella Ripasso Superiore DOC. Traditsioonilised marjad – Corvina, Rondinella, Molinara, mida on täiendatud Amarone kestade luksuslikkusega. Kooskõla on vormitud sümfooniaks suurtes tammevaatides. Serveeri kergelt jahutatud ning paraja suurusega veiniklaasist. Mm… Suvi, tule juba ruttu!

Me kõik armastame aeg-ajalt leida lohutust tänavatoidust. Soovitan igale veinisõbrale muuta patupäev eriliseks. Cesari Valpolicella Ripasso Superiore „Bosan“ DOCG paneb i-le täpi. Mõtle mahlase veiselihaburgeri peale, kus võiga röstitud magus Brioche’i kukkel hakkab koos veinis leiduvate magus-vürtsikate nootidega „trumme“ mängima. Ise eelistaksin lisada veel küllusliku viilu pikantset Cheddar’i juustu ning pisut sibulamoosi, mis veini marjase karakteriga mõnusa harmoonia loovad.

Voogavama stiiliga Ripassot otsides võib pilgu pöörata Bertani veinimaja poole, kelle Valpolicella Ripasso Valpantena DOC on leidnud täiendust Merlot’ viinamarjast, mis muudab veini veelgi mahedamaks. Nimetatud veini kõrvale hulla mõnusalt pehme pardikoiva confit’ga, serveeritud siidise pastinaagipüree ja marineeritud riisikatega. Tõeliselt mõnus moodus oma kodust toitu viia uuele tasemele.

Kui palju on ühist põhjamaisel Eestil ja päikesepaistelisel Venetol? Kultuuriliselt, klimaatiliselt, poliitiliselt ilmselt mitte väga. Julgedes kiigata veinimaailma keerukasse rägastikku, leiame, et me, eestlased, pole ühti neist itaallastest nii erinevad. Meile meedivad maitseelamused. Olgu nad siis vormitud pudelisse või taldrikusse. Meile kõigile meeldivad maitsenaudingud!

Autor: Getri Leis

Võta meiega ühendust