Skip to content

18.04-19.04 ON TARNEVÕIMALUSTES MUUDATUSED! VABANDAME!

10 Oct 2022

Austraalia tuntuim veinimaja Penfolds

blogi
veinid

Penfold’s on vaieldamatult Austraalia kõige tuntuim veinimaja. Pikk, kuulsusrikas ajalugu on teinud Penfold’sist ikooni kogu maailmas. Veinimaja pakub alati suurt elevust nii sommeljeede kui veininautlejate seas. Selle Lõuna-Austraalia „imelapse“ ajalugu ulatub aastasse 1844, kui üle ookeani rändasid Dr Cristofer ja Mary Penfold. Inglismaalt pärit paar leidis end maalilises Uues Maailmas Adelaides. Kaasas unistus millegi loomisest ning ideest valmistada midagi, mis turgutaks vaimu ning keha. Kaasavõetu viinamarjaväädid leidsid kasvukohaks Penfold’s-i kodu- Magill Estate. Ettevõtte kasvades tõusis entusiastlike ja kirglike veinitegijate maine mitte ainult austraallaste, vaid kogu maailma rahva seas.

Ülemaailmne edu tuli möödunud sajandi 50-ndatel, mil Penfold’s-i juhtiv-veinimeistriks sai Max Schubert, kes alustas töötamist Penfold’s-i pere jaoks kirjakandjana juba poisieas. Sütitav kirg on edu saladuseks igas valdkonnas. Nii ka Maxi puhul. Kui mees 1948. aastal ilma professionaalse väljaõppeta kõrgele ametipositsioonile edutati, ei oodanud sellist tähelendu vast keegi. Maxi tarkuse ja metodoloogilisuse vilju naudime täna. Moderniseerimine, eksperimenteerimisjulgus, enesekindlus kinnistasid Austraalia positsiooni maailma veininduses.

Masstootmine asendus kvaliteediga, üha enam hakati jälgima põllu ning viinamarjade tervist. Hr. Schuberti valvsa pilgu all on kasvanud üles kõik senini Penfold’s-is juhtiv-veinimeistri ametit pidanud mehed – Don Ditter, John Duval, Peter Gago. Tähelepanuväärne seejuures on olnud Max Schuberti jäägitu pühendumus Penfold’s-i käekäiku. Veel pensionieas, enne viimsele teekonnale minekut, võis vanahärrat näha ringi jalutamas veinipõldude vahel, jälgides kullipilguga kasvuperioodi vältel nii puid kui küpsevaid viinamarju ning jagades asjakohast nõu enda väärikatele õpilastele.

Ilmselt oled kuulnud, et Austraalia olulisim ning kõige võimsamaid tulemusi andev viinamarjasort on Shiraz. Selle viinamarja kõrgekvaliteedilisse garantii taga on suuresti justnimelt Penfold’s ning Max Schubert, kes laialt levinud viinamarjasorti hakkas suhtuma ülima lugupidamisega. Iga veininohiku „must-try“ veinide seas on kindlasti Penfold’s-i kõige kurikuulsam vein- Penfold’s Grange. Kunagi tuntud ka nime all BIN 95. See on vein, mille valmistamises saame „süüdistada“ Max Schubertit, kelle südameprojektina see Shiraz’ baasil valmistatud vein sündis. Enamus aastakäikudel lisatakse Shiraz-le ka pisut Cabernet Sauvignon-i. Värskelt majast väljunud 2017 aastakäiku Grange on üks seitsmest 70-st aastakäikust, mis väljendab 100% ainult Shiraz’ ilu. Üllatusin värske aastakäigu joomisvalmiduses. Ooo… milline komplekssus. Tasakaalus tanniinid, mida on pehmendanud 18-kuuline tammevaadis arendamine. See Shiraz’ile nii omane vürtsikus, piprasus, mida tasakaalustab mahlane, meeliülevdav luuviljade ning tumedate marjade mahlakus nii võimsas võtmes. Tõeline nauding. Vein areneb klaasis iga lonksuga ning viib mind meditatiivsesse seisundisse. Tekib vaid tunne, olles ise tõeline veininohik, kust leida praegu kõige rohkem hinnas olevaid aastakäike- 1986, 1998, 1999… . Nimelt on selle veini parim joomisaeg ca 30-50 aasta vanuselt.

Minu jaoks uus kogemus oli seda ikooni kõrvutada maja teise sama suure ja võimsa 2018 aasta Penfold’s St. Henri Shiraz’ ga . Võiksime St. Henri Shiraz’d nimetada ehk alternatiiv-Grange-iks? Või veiniks, mis vastandub Grange-ile? Kõige suurem vahe nende kahe vahel lisaks viinamarjade kasvualale on erisus arendamises. Nimelt St Henri puhul ei kasuta Penfold’s uusi tammevaate. Ehk siis selles Shiraz’ leiame vähem intensiivseid tammele omaseid röstpähklite ja küpsetusvürtside karakterit. Esil on Shiraz elegantne marjasus, ürdisus ning väga peenelt integreeritud pehmed tanniinid. „Lush & plush“ – just nii kirjeldaksid koduslängis seda kohalikud austraallased.

Penfold’s on tõeline meister erinevate regioonide veinide ja terroir’de segamises. South Australia on üks lõputult massiivne maaala, mille pindala vältab alal, kui paneksime Prantsusmaa ja Saksamaa kokku. Penfold’s kasvatab muuhulgas viinamarju tuntud aladel nagu liivane Barossa, paekivine Adelaide Hills, rauarohke Coonawarra, vahemereline McLaren Vale jne. See kõik on tõestuseks veinide mitmekülgsusele. Väga ilmekas ning omanäoline lähenemine, kas pole? Koonunga Hill sari on oma soodsamas hinnas kindel pärl. Veinid on valmis joomiseks kohe ning peenetundeline tanniin, mahlakas marjasus paitab ka kõige nõudlikuma veinihuvilise maitsemeelt. Härra Schubertile pühendatud veinide sari nimega Max üllatab veelgi pehmema ja kreemisema karakteriga ning komplekssema täidlusega. Pean tunnistama, et kui mingil põhjusel esitataks mulle ultimaatum, et võiksin oma elupäevade lõpuni tarbida vaid ühe veinimaja veine, siis ei kahtleks ma selles vastuses kordagi 😉

Olen varasemalt olnud tuttavam Penfold’si punaste veinidega. Võibolla üllatavad  valged  veinid mind just sellepärast veelgi enam. Olen oma sommeljee karjääri jooksul mitmeid kordi täheldanud, et peljatakse Austraalia valgeid veine. Mõeldakse kuumadele temperatuuridele ja päikesele, mis võib veinid muuta hirmuäratavalt võimsaks ja õliseks, kus ka alkoholiprotsent on tõusnud kõrgustesse ning värskust leiame vähe. Penfoldsi pühendumus tuleb appi ning kummutab ülaltoodud müüdi täielikult! Näide: Riesling! Austraaliast? Milline üllatus!  2018 Koonunga Hill Autumn Riesling Eden Valleyst. Parajalt õline, iseloomulikult särtsakas hape, mahlane puuviljasus, troopiline aromaatsus. Võimas! Proovi koos kaheksajalaga. Lisa rohelist õuna, rukolat, anšvoovist.  Chef Allar Oeselg pakkus jaanuaris veinimajale pühendatud õhtusöögil tõelist naudingut. Kaheksajala magus umamine karakter toetab veini puuviljasust, lisatud rohelise õuna happesus abiellub veini happesusega ning anšoovise soolakas erksus tõstab veini mineraalsuse täiesti uutesse kõrgustesse.

Kui juba toidumaailma astusin, siis restoran Dominicis toimunud õhtusöök oli tõeline pai minu maitsemeeltele ning tõestus veinist, kui toidulaua osast. Tõestus sellest, kuidas üks pluss üks võrdub kolm. Maja valge „kuninganna“ Chardonnay, 2019 Bin 311 näitel koos röstitud kammkarbi, pruuni või, nuikapsa ja artišokiga. Mida veel elult tahta?! Jahedamatest Tasmaania, Tumbarumba ja Adelaide Hillsi veiniaedades näitab Chardonnay äärmiselt ilmekalt oma võlu ja fantastilist värskust ning kinnitab marjasordi populaarsuse olemust. Vein kinnitab Penfolds’i mantrat: me oleme alati seal, kus viinamari kasvab kõige paremini ning kus ta kõige paremini sobitud meie stiiliga. Penfold’s-i Chardonnay stiil on täidlus, komplekssus, balanss. Nii peenetundelist tammelaagerdust, mis säilitab veini värskuse koos mahlaka puuviljasusega. See on oskus. See on 175 aastat kogemusi ja meeskonnatööd.

Penfold’s. Tõeline Austraalia imelaps. Igaljuhul väärt emotsioon. Kas juua kohe, hoiustada pikemalt keldris või nautida koos toiduga? See jääb Sinu valikuks. Mind paelub kindel, garanteeritud kõrge kvaliteet ning veinide mitmekesisus, mis viivad mind päikese alla reisile vaid ühe klaasikese kaudu.

Võta meiega ühendust