Bertani Amarone Della Valpolicella Classico 2015 sai James Sucklingilt 100 punkti!
Bertani Amarone Della Valpolicella Classico 2015 sai James Sucklingilt 100 punkti!
Vein – ajalugu, mille areng ei peatu iial.
Bertani peaks kõrgelt hinnatud veinitootjana olema sellise tunnustusega harjunud, kuid iga kord tundub nagu esimene. Eriti kui tipptasemele on tõestuseks selline vein nagu Amarone della Valpolicella Classico, mille 2015. aastakäigus väljendub selle suurepärase punase veini tõeline potentsiaal.
Tegemist on Itaalias toodetud veinide lipulaevaga. Enne 2015. aastakäiku sai suure edu osaliseks Bertani Amarone Classico 2013. aastakäik, mis oli eelmisel aastal Itaalia enim auhinnatud vein.
2015. aastakäik valmis enam kui kolm tuhat päeva kestnud ootamise ja töö tulemusena. Bertani tehnilise meeskonna sõnul sai selle aasta saak esimest korda tunda kliimamuutuste mõju, mis omakorda mõjutas viinamarjade omadusi ja koostist ning seega ka kuivatamisperioodi ehk nn puhkamisaja (messa a riposo) pikkust.
See on tõeliselt maitseküllane Amarone. “Selle aroom on väga väljendusrikas ja kompleksne, selgelt tulevad esile lille- (kannike, krookus) ning seedrinoodid, mida täiendavad tummisemad, jõulisemad ja maalähedasemad tõrva lõhnavarjundid.
Maitse on märkimisväärselt täidlane, kuid tänu kirkale happesusele ei mõju raskelt. Rikkalik ja sujuva tekstuuriga puuviljane bukett on heaks tasakaaluks tanniinidele. Märkimisväärselt puhastele punaste puuviljade nootidele järgneb rikkalik suutäis suurepärast lagritsat ning kõige lõpuks hõrgud soolakad noodid. See on iseloomuga vein, milles peitub sensuaalsust ning soolaseid ja suitsuseid nüansse, mida on juba praegu tunda tänu õrnale tanniinisusele, kuid mis aastakümnetega omandavad veelgi sügavamad varjundid,” räägib tuntud veinikriitik Nick Jackson.
Bertani Amarone della Valpolicella Classico on selle veinistiili tõeline klassika – punane vein, mis kannab endas traditsioone, piirkonna eripära ja maalähedust. Viinamarjasortidel ’Corvina Veronese’ (80%) ja ’Rondinella’ (20%) lastakse traditsioonilises kuivatusruumis seista, ilma et reguleeritaks temperatuuri ja niiskust. Viinamarjad kuivavad restidel (aréle) 78 päeva.
Seejärel laagerdub vein 50-100-hektoliitristes Slavoonia tammest vaatides seitse aastat.
Pudelis jätkub laagerdumine umbes ühe aasta vältel. Tulemuseks on täidlase ning sügava aroomi ja maitsega vein, kus alkoholile on täiuslikuks tasakaaluks happesus ja rafineeritud tanniinid.
“See tulemus valmistab uhkust kogu meeskonnale, kes on lakkamatult pingutanud selle suurepärase kaubamärgi väärtuste ja stiili säilimise nimel. Tegemist on ajatu veiniga, mis on sündinud tänu ainulaadsele piirkonnale, traditsioonide austamisele ja ülimale kannatlikkusele,” räägib Pietro Riccobono, Angelini Wines & Estates Groupi veinimeister.
Ettevõtte Angelini Wines & Estates uus tegevjuht Alberto Lusini lisab lõpetuseks:
“Kogu Bertani meeskond rõõmustas selle suurepärase tulemuse üle – need 100 punkti on tunnustus pikale tööle, mis saab alguse austusest piirkonna vastu ja veinimaja äratuntavale stiilile truuks jäämisest aastakäik aastakäigu järel.”