Skip to content
05 May 2025

22. mai on rahvusvaheline Chardonnay päev

Veinid

Chardonnay on ilmselt maailma kõige kuulsam valge viinamari. Originaalis on see pärit Põhja-Prantsusmaalt Burgundiast, kus seda on kasvatatud juba sajandeid, kuid täna laialdaselt levinud üle maailma just tänu oma võimekusele adapteeruda ja toota erakordset veini erinevates kliimades ja erinevatelt pinnasetüüpidelt.

Aroomiprofiil

Chardonnay oma omadustelt võib olla väga erinev, olenevalt kliimast, pinnasest ja veinivalmistamise tehnikast. Tüüpilised nüansid on tsitruselised (sidrun, greip), õun ja pirn. Soojemas kliimas ka troopilised mango ja ananass. Tammelaagerdusega veinides ei jää võõraks ka vaniljesed, röstised nüansid ja kreemine tekstuur.

Terroir ja kliima

Chardonnay võimekus kohaneda erinevates oludes on märkimisväärne. Jahedamates kliimades nagu Chablis’s Burgundias, tuleb vein kõrgema happega, värskem, rohelisemate puuviljade nüanssidega ja tänu Chablis’ iseloomulikule pinnasele ka mineraalne.

Soojematel aladel nagu näiteks Austraalia ja California, on Chardonnay puhul esil pigem küpsemate puuviljade iseloom ning rikkalikum, täidlasem maitse.

Chardonnay erinevad stiilid

See erakordselt laia spektrumiga viinamari sobib oma erinevates stiilides paljude erinevate inimeste maitse-eelistustega. Ilma tammelaagerduseta värsked, nn naked Chardonnay veinid, on kirka happega ja värskete tsitruseliste ning õunte iseloomuga. Tammelaagerdusega isendite puhul ootame juba rikkalikumat ja kreemist/õlist tekstuuri. Kindlasti peab mainima ka vahuveine, kuna Chardonnay on ülioluline komponent maailma kuulsaimates vahuveinipiirkondades. Näiteks Blanc de Blanc Champagne on enamasti eksklusiivselt Chardonnay.

Toit

Chardonnay on üks parimaid toiduveine. Blanc de Blanc tüüpi vahuveine ja värskemaid, ilma tammelaagerduseta veine saab edukalt serveerida nii aperitiiviks, ja väga erinevate eelroogade kõrvale. Kuna tegemist ei ole eriti aromaatse viinamarjasordiga, ei teki ka Chardonnay ja toidu vahel konflikte, nagu võib juhtuda oma maitse- ja aroomiprofiililt mõneti pikantsemate valgete veinidega.

Tammelaagerdusega Chardonnay puhul võib mõelda juba soojadele, rasvasematele toitudele, mis oma täidluses soovivad ka täidlasemat suutäit veini näol. Kooresed/juustused pastaroad, kana ja hele liha ning rasvasemad kalaroad on klassikalised näited, mis toimivad tammelaagerdusega Chardonnayga.

Võta meiega ühendust