Skip to content

29.MÄRTSIL TARNEID EI TOIMU! HÄID PÜHI!

11 Nov 2022

Traditsioonilisel meetodil valmistatud vahuveinid

blogi
veinid

Tsitaat 17. sajandil Prantsusmaal tegutsenud Püha Benetictuse Ordu munk Dom Pérignoni huulilt toob naeratuse näole: “Tule ruttu, ma maitsen tähti!” Kuidas paremini kokku võtta sädeleva veini olemus ja emotsioon. See lausa kutsub nautima ning joviaalset emotsiooni sõpradega jagama. Traditsioonilisel meetodil valminud vahuveinid on laialt tuntuks muutnud Champagne piirkonna veinid. Samal ajal ihkab maitsemeel uute emotsioonide järele. Vaatame lähemalt, milliseid elamusi veinimaailmal pakkuda on. Siit tuleb vahuveini ABC – „Anything But Champagne!“ 😊

Inimkond pidas mullitavat veine aastasadu defektseks. Antiik-Euroopas arvati, et mulle loovad kurjad vaimud, Keskajal nimetati jooki lausa „saatana veiniks“. Vahuvein muutus hedonismiks Uusajal, mil kasutusele võeti klaas. Tolleaegsed poolmagusad veinid kippusid soojemate temperatuuride tulekuga teistkordselt käärima. Protsessi ajal tarbivad pärmirakud jääksuhkruid, muutes need etanooliks ning süsihappegaasiks. Süsihappegaas tõstab pudelis rõhku, mida nõrgad pudelid välja ei kannata. Pilt keldris plahvatavatest pudelitest ning omasoodu lendavatest korkidest hirmutas toonaseid inimesi omajagu. Protsessi vältimise asemel leiti hoopis mooduseid, kuidas vahuveini valmistamine muuta turvaliseks. Sündis Crémant de Limoux.

Vahuveinilt ootab maitsemeel värskust, kõrget happesust, tasakaalustavat puuviljakarakterit, siidpehmet mullitekstuuri, täienduseks elegantset brioššisust. Seda aitab saavutada teise käärimise lõppemisel pudelite „unustamine“. Oma töö lõpetanud pärmirakud lagunevad autolüüsi tulemusel. See lisab veini röstist, võist karakterit. Sobiliku pikkusega settel laagerdamise järel liigutatakse pudelid järk-järgult pea alaspidi. Nii on lihtne korki ümber vahetades sete pudelist eemaldada, et saadav jook oleks särav ja selge. Enne uue korgi peale panemist lisab önoloog viimase lihvi andmiseks sobiva koguse suhkrut ning vahuvein ongi valmis. Täiesti kuiva veini leiad nimetustega Extra Brut, või Zero dosage (jääksuhkrut alla 6 g/l) või Brut (jääksuhkrut alla 12 g/l) .

Prantsusmaa on seadnud alustalad traditsioonilisele meetodile. Taskukohast naudingut pakuvad  Crémant tüüpi joogid, mida toodetakse kaheksas Prantsuse piirkonnas. Crémant de Limoux valmib Lõuna-Prantsusmaal, Püreneede jalamil malbes vahemerelises kliimas. Parimad marjapuud naudivad kõrgemaid kasvupaiku, kus õhutemperatuur on jahedam. Rahvusvahelise tuntusega, modernse käekirjaga vahuveini leiab nimeka Gérard Bertrand veinimajast. Mitmenda generatsiooni veinimeister on juba 10-aastasest saadik lihvinud oskuseid, mida on tunnustatud üle kogu maailma. Vahuveinidest leiame Chardonnay, Chenin Blanc’ ja Pinot Noir’ kombinatsiooni, mis muudavad veini õhuliseks ja värskendavaks. Kaheksakuuline autolüüs lisab delikaatsele mullijoogile parajalt röstist karakterit.

Jõulisemaid aroomi- ja maitsenüansse nautiv veinisõber leiab põnevust Alsace’i päritolu Crémant’ist. Domaine Zinck, kes peab vahujoogi valmistamist pelgalt hobiks, suudab tarbijani tuua imelise veinipoeesia. Panoraamvaateid pakkuv Alsace asub Saksa piiri ääres, kus laiub tõeline mosaiik pinnastest. Veinimaja oskus kombineerida erinevaid terroir’sid loob luksusliku elamuse. Vogeesi mäestiku ja Musta Metsa vahel laiuvatel põldudel kasvavad Chardonnay, Pinot Noir ja Pinot Blanc viinamarjad. Aastane pärmisettel arendamine tõstab maitseid, ning loob võrgutava paleti.

Prantslaste kõrval on vilumuse omandanud hispaanlased. Kauneimad näiteid pärinevad Penèdese regioonist Kataloonias. Siin toimetab Codorníu, kelle sulest pärineb esimene Cava aastast 1872. Regiooni valdab vahemereline kliima. Klassikaline viinamarjade segu Cavas on kui „püha kolmainsus“. Xarel.lo annab veinile happesuse ja kehandi, Macabeo lisab lahkelt lillenüansse  ja puuviljast lopsakust ning Parellada muudab veini mahedamaks. Apellatsiooni moderniseerimise käigus on lubatud marjanimekirja lisatud vähemtuntud kohalike sortide kõrvale Chardonnay ja Pinot Noir. Selles valdkonnas leiab põnevaid näiteid Codorníu Ars Collecta sarjast. Need Gran Reserva nimetusega veinid naudivad pikendatud laagerdamisaega pudelis, ulatudes ligi kolme aastani. See muudab veinid kaunilt gastronoomiliseks, luues luksuslikult täidlase ja röstise maitseprofiili.

Vähem tunneme traditsioonilisel meetodil vahuveinide valmistajana Itaaliat. Märkimist väärib Austria piiri vahetus läheduses paiknevat Trento. Kontinentaalse kliima meelevallas, Garda järve mahendavat mõju nautiva regiooni vahuveininduse teerajajaks oli Giulio Ferrari. Selle pika ajalooga veinimaja eestvedamisel kaitsti aastal 2007 eraldiseisev päritolunimetus, Trento DOC, mis keskendub ainult traditsioonilisel meetodil valmistavatele vahuveinidele. Ferrari on tõeline magnaat Chardonnay viljeluses, kombineerides mitmekülgse viinamarjasordi ilu eripalgeliste terroir’dega. Viinamarja elegantsi täiendab ülipikk laagerdamisaeg. Riserva nimetusega veinide laagerdamisprotsessi pikendab veinimaja isegi kuni 15 aastani! Täidlane maitsepalett, kus on võimendunud autolüüsist tulenev leivane röstisus, pähklite umamine õlisus ning võine kreemisus.

Traditsioonilise meetodi teadmised on laienenud ka Uue Maailma riikide sekka. Kuigi vahuveini valmistamise teadmised viisid Lõuna Aafrika Vabariiki juba Prantsuse Hugenotid, siis maine kvaliteetveini tootjana nii pikaajaline ei ole. Traditsioonilisel meetodil vahuveini valmimist on laialdasemalt edendatud napilt üle 50 aasta, ning alates 1992. aastast  kannavad LAV-i kvaliteetsed vahuveinid nimetust MCC (Méthode Cap Classique). Sellise märgisega veini valmistab LAVis 84 veinimaja, kelle hulgas ka Krone. Krone Cap Classique on teistest eristuv, kuna valmistab ainult ühe konkreetse aastakäigu veine, sest igas kasvuhooajas on oma lugu. Huulile luuakse illusioon leedri- ja apelsiniõitest, mida hoiab erksana tsitruseline särtsakus. Võimendusena tunneme apelsini magusust ja mahlakust koos graatsiliselt voogava biskviidinoodiga.

Uusi seiklusi jagub maastikul veelgi. Jääkarude, vahtrasiirupi ja jäähokimängijate kõrval särab ka Kanada vein. Juhtrollis on Ontario, kus heledad, lubjarohked pinnased ohtrate fossiilidega peegeldavad Champagne’le sarnaseid tegureid. Seeläbi säravad siingi Chardonnay ja Pinot Noir. Külmad hoovused, põhjapoolsed tuuled toovad piirkonda jahedamaid temperatuurinumbreid, mis kuumi suveperioode vaheldusrikkamaks muudavad. Ere täht Kanada veinitaevas on Jackson-Triggs. Tuntud marjad, pikk 2-3 aastane laagerdamisprotsess lisab särtsakalt mineraalsesse veini oodatud biskviidisust. Kaasaegsemat tehnoloogiat peegeldab veinimaja Ice Cuvée, kuhu pudeldamise käigus sobivat suhkrusisaldust paika sättides, täiendatakse veini mitte lihtsalt suhkru või magusa veiniga, vaid jäätunud viinamarjadest valmistatud dessertveiniga. See loob äärmiselt luksusliku ja mitmeitasandilise maitseprofiili, kus küllaltki kõrget jääksuhkrut tasandab tsitruseliselt särtsakas hape. See võtab magusad maitsed enda hoole alla ning järelmaitses tajume kuiva veini pika ja lopsakalt mahlase järelmaitsega.

Vahuvein on inimese ja looduse luksuslik väljendus veini näol. Keldris vastu võetud otsused joogi laagerdamiseks, jääksuhkru ja hapete tasakaalustamiseks võivad lihtsast vahuveinist teha hedonistliku rüüpe. Maailmas on nii palju enamat kui Champagne. Tasub olla julge katsetaja – ainult nii saad leida kvaliteetse vahuveini, kus särtsakat karakterit täiendab paras happesus ning taustal mänglev mineraalsus. Meeldivat puuviljast karakterit kõrvutab pärmine-röstine olemus. Täidlus koos kergusega, kreemisus koos särtsaka värskusega. Kõike seda ühest pudelist. Ja kui see suudetakse saavutada teeme kukerpalle ja plaksutame käsi. Tõeline maitseelamus! 

Autor: Ketri Leis

PS! Prike e-poes on esindatud kastipakkumiste all “Šampanja meetodil valmistatud vahuveinide” kast 6 ülalnimetatud vahuveiniga, mille leiad SIIT.

Võta meiega ühendust