Skip to content
08 Aug 2022

Vinho Verde rohelise veini 50 varjundit

veinid

Vinho Verde rohelise veini 50 varjundit

Järgnevas kirjelduses tutvustame teile Portugali roheliste veinide piirkonna eripära, viinamarja- ja veinisorte.

Kontrastide maa

Üldlevinud on arvamus, et Portugal on sooja vahemerelise kliimaga maa, kus suvel pole pääsu kõrvetava päikese eest, meri ei jahtu kunagi ja isegi öine meretuul ei too soovitud leevendust. Turistil, kes söandas reisida kaugemale Portugali traditsioonilistest piirkondadest, nagu Algarve, Lissabon ja Porto, ning kes otsustas seda teha väljaspool suvehooaega, avanevad kõik võimalused külmetumiseks, vihma kätte sattumiseks, lume nägemiseks, tugevates tuuleiilides pinna jalge alt kaotamiseks ja mägede udulaamadesse eksimiseks.

ANASTASIA PUNTUSOVA KOMMENTAAR:

„Kolisin pärast ülikooli lõpetamist Portugali. Sinna sõites olin noor ja naiivne ning valmistusin pehmeks talveks ja lõppematuks päikesepaisteks. Kuid milline oli minu üllatus, kui avastasin, et selline lihtsustatud arusaam kehtib ainult Algarve piirkonna kohta, kus on eriliselt soodne kliima. Portugali teistes piirkondades on majades talvel väga külm ja põhjaaladel leidub kohati lund.“

Portugal on väga erinev ja ilmselt seetõttu ka nii kaunis. Euroopa edelaranniku väikese riigina paistab Portugal silma maastikulise omapära ja klimaatilise mitmekesisusega.

Riigi loodeosas, Portugali ja Hispaania piirijõgede Minho ja Douro vahelisel alal, asub Vinho Verde veinipiirkond.

Pindalalt on Vinho Verde DOC suurim 31-st Portugali kontrollitud päritolunimetusega piirkonnast, moodustades 24 000 ha.

Juhime teie tähelepanu asjaolule, et Vinho Verde ei ole veinisort ega geograafilise piirkonna nimetus. Vinho Verde DOC on kontrollitud päritolunimetusega (DOC – Denominaçao de Origem Controlada) kategooria. Selle kategooria veinide puhul on kindlaks määratud lubatud viinamarjasordid, saagikus ja veinivalmistamise meetodid. Teisi veine markeeritakse Minho piirkonna veinidena – Vinho Regional Minho.

Vinho Verde veinipiirkond meenutab ookeanile avatud amfiteatrit. Atlandi ookeani kliima mõjul on siin aastaringselt jahe temperatuur ja isegi suvel esineb pikaajalisi vihmaperioode. Eripärane kliima koos valdavalt graniitse kasvupinnasega lisab veinidesse karget, maitsemeeli vallutavat ja mineraalset maitset.

Vinho Verde müüdid

Portugali keeles on Vinho Verde sõna-sõnaline tähendus roheline vein. Just see termin on enamiku selle piirkonna veinide müütide aluseks.

Paljud arvavad, et need veinid on rohelist värvi. Mõned tootjad kinnitavad seda müüti teadlikult, villides veini rohelisest klaasist pudelitesse. Tegelikult saab Vinho Verde veine toota kõigis meile tuntud värvides: valgeid, punaseid, roosasid; isegi vahuveine, mis on valmistatud šampanja traditsioonilisel meetodil.

ANASTASIA PUNTUSOVA KOMMENTAAR:

„Olles 5 aastat Portugalis elanud ja käies igal aastal seal elavatel sugulastel külas, ei lakka ma imestamast, et kohalikud restoranid tähistavad oma veinikaartides ikka veel Vinho Verde veine eraldi kategooriana. Justkui see oleks tõesti rohelist värvi vein.“

Teise müüdi järgi nimetatakse veine roheliseks seetõttu, et need on valmistatud pooltoorestest rohelistest viinamarjadest. Kuid tegelikult ei vasta see tõele – veini tehakse ainult küpsetest viinamarjadest.

Levib veel üks arvamus –kõik rohelised veinid on noored, neis sisaldub looduslik gaas ja veinid tuleb ära juua aasta jooksul pärast saagi koristamist. Vanasti olid protsessid halvasti kontrollitud, pudelis toimus spontaanselt iseeneslik kääritus, mille tulemusena kaotas vein mõnevõrra happesust ja rikastus 2-atmosfäärise süsihappegaasiga ning muutus häguseks. Nüüdsel tehnoloogiaajastul on kõik tootmistsüklid rangelt kontrollitud ja toimub spetsiaalne süsihappegaasiga rikastamine. Tarbija on harjunud kerge, puuviljamaitsega, kergelt magusa ja kihiseva veiniga, ning teadaolevalt ületab nõudlus pakkumise. Sellise n-ö lihtsa Vinho Verde veini tunnuslauseks on „osta ja joo, osta ja joo“.

Siiski on ka n-ö tõsisemaid Vinho Verde veine, nagu näiteks Quintas de Melgaço. Enamasti on need Alvarinho viimarjasordi veinid. Need veinid on struktuursemad ja täidlasemad ning need laagerduvad tammevaadis, amforas või sette peal. Need ei sisalda gaasi. Need veinid võivad pudelites valmida 5–10 aastat.

Seetõttu leppisid veinispetsialistid tinglikult kokku, et Vinho Verde veine nimetatakse rohelisteks, kuna see piirkond püsib tänu parasvöötme kliimale ja suhteliselt suurele sademehulgale aastaringselt rohelisena.

Alvarinho, Monsau ja Melgasu – Vinho Verde aristokraadid

Enamik rohelisi veine on erinevate sortide segud. Kohalike veinisortide arvukuselt on Portugal Itaalia järel teisel kohal. Neid võib olla ligikaudu 250.

Piirkonna valgeid veine toodetakse peamiselt Loureiro, Trajadura, Alvarinho, Azali, Avesso ja Pedernã viinamarjadest, mis on Arinto sordi kohalikud nimetused. Punased veinid on valmistatud Vinhão ehk Sousão, Borraçali, Brancelho ja Espadeiro viinamarjadest. Rosé veinid on enamasti valgete ja punaste sortide segu.

Kõige suursugusemaks sordiks on Alvarinho. See viinamarjasort särab kogu oma hiilguses Monção ja Melgaço külades, mis koos moodustavad ühe Vinho Verde 9 alampiirkonnast.

ANASTASIA PUNTUSOVA KOMMENTAAR:

„Minu eelistuseks on kauem laagerdunud Alvarinho. Kui mulle mõne tootja vein meeldib, siis ostan seda mitu pudelit ja jätan need mitmeks aastaks seisma.“

Üsna aromaatne ja hea happesusega Alvarinho on väga eripalgeline. Aroomipalett ulatub puuvilja- ja lillelõhnalisest kuni troopika- ja pähklilõhnaliseni. Viinamarjasort võtab tänulikult vastu erinevad protseduurid: laagerduse tammevaadis, amforas või sette peal, batonaaži, marjakestade leotamise ja kurnamise. Selle käigus omandab see tugevuse, struktuuri ja elastsuse. Alvarinhot võib juua noorelt, kuid vanuse suurenedes maitseb see samuti väga hästi. Parim vein on 5–10-aastane, kuid mõned neist säilitavad suurepärase kvaliteedi ka 20 aastat.

Quintas de Melgaço

Quintas de Melgaço tähendab sõna-sõnalt „Melgaço veinimeistrid“. See 1994. aastal alguse saanud projekt ühendab 530 väikest viinamarjakasvatajat ja veinitootjat. Peategelaseks on siin kahtlemata Alvarinho. Alvarinho saak ulatub miljoni kilogrammini.

ANASTASIA PUNTUSOVA KOMMENTAAR:

„Veini joon toidust eraldi harva, minu jaoks on vein maitsva roa harmooniline täiendus, kirss tordil, mille õige valik tõstab roa esile, lisab maitseaktsente ja muudab toidu söömise gurmaanile tõeliseks naudinguks.“

QM Alvarinho 2020

Intensiivses puuviljaaroomis domineerivad troopilised puuviljad, ananass ja litši, samuti mandariini- ja apelsinikoor. See hellitab nautlejat õrnade apelsiniõite ning jasmiini elamustega. Kerge ja väga värske vein, kauakestva mineraalse järelmaitsega koos ürtide nüanssidega.

Need noored värsked veinid sobivad suurepäraselt kergete mereandide ja valgest kalast valmistatud roogadega, nagu austrid, rannakarbid veinikastmes ja ceviche‘is, sushi, ning Aasia mahedate roogade, aga ka roheliste salatitega.

QM Alvarinho Nature 2018

Alvarinhot, mille valmistamisse sekkub veinimeister võimalikult vähe, iseloomustab lillelisem profiil. Aroomis on tunda roose ja õitsvaid tsitrusvilju. Selles on tunda nektariine ja virsikuid, aga ka mandariinikoort. Särtsakust ja värskust lisavad niiske graniitse pinnase mineraalsed nüansid. Rikkalikuma, kergelt õlise ja äratuntavalt mitmetahulise karge värskusega.

Naturaalsed Alvarinhod, veidi rohkem küpsemad kui see, sobivad hästi vastvalminud kitsejuustude, pitsade ja valgete kastmetega serveeritavate pastadega. Veiniga sobivad hästi ka praetud valge kala, kammkarbid ja vürtsikad Aasia toidud.

QM Alvarinho Vinhas Velhas 2020

Elegantne ja struktuurne vein, mis on valmistatud 30-aastaste viinapuude marjadest. Vinhas Velhas tähendab vana viinamarjaistandust. Need veinid on alati rikkalikud, struktuursed ja suurepärase laagerdusega.

Mandariinide ja apelsinide aroomiga. Harmooniline, karge happesusega vein. Kestvas järelmaitses on tasakaalus puuviljasus ja mineraalsus.

Struktuursemad veinid sobivad hästi külluslike roogadega: grillitud valge kala beurre blanc kastmega, linnulihatoidud, vastvalminud kõvad juustud, külmad lihalõigud (nt jamon, chorizo jm vorstid ning singid).

QM Alvarinho Loureiro 2020

Vürtsikas ja tsitruseline kerge värske vein. Alvarinho Loureiroga segunenud aroom sisaldab vürtsikaid ürte: piparmünti, peterselli, loorberilehte. Järelmaitses on tuntav meeldiv laimikoore aroom.

Sobib suurepäraselt aperitiiviks, aga ka kergete mereandide ja ürtidega köögiviljaroogade juurde.

QM Rosé 2020

Alvarinho ja tumeda Sozau sordi (Viñau) kooslus. Gastronoomiline kuiv, roosa, mahlane, värske ja marjane vein. Puuviljaaroomis on tunda aprikoosi ja virsikut, mida vürtsitavad ürtide nüansid. Maitses avaldub marjabukett: jõhvikad, pohlad ja punased sõstrad, järelmaitses on tunda greipi ja punast apelsini.

On suurepärane partner punasest kalast roogade ja vähilaadsetega –krevetid, vähid, krabid jms, aga ka singid ja vorstid.

ANASTASIA PUNTUSOVA KOMMENTAAR:

Ettevõtja ja sommeljee. On lõpetanud TalTechi majadusteaduskonna ettevõtte juhtimise ja finantseerimise eriala. Pärast ülikooli lõpetamist elas ja töötas viis aastat Portugalis, kus tekkis huvi veinitööstuse vastu. Eestisse naastes lõpetas Eesti Sommeljeede Erakooli.

Võta meiega ühendust