Skip to content

1. mail tarnime ainult Tallinnas ja lähiümbruses. Tellimuse palume teha hiljemalt 30.04 kell 16:00. Kõik teised tarnemeetodid (seal hulgas ise järgi) sellel kuupäeval ei toimi. Häid kevadpühi!

10 Oct 2023

Prosecco

blogi
veinid

Itaalia ja kogu maailma noorte veinisõprade populaarseim vahuvein on värske ja kerge Prosecco. Maailma nõudlus selle kergelt joodava kihiseva järele on nii suur, et 2008. aastal suurendati tootmispiirkonda. Et kaitsta oma hinnalist Proseccot jäljendamise eest, muutsid tootjad üheskoos Consorzio’ga (kohalik organisatsioon, kes kontrollib Prosecco päritolunime kvaliteeti ja turgu) viinamarja nimeks “Glera” ja registreerisid selle algse nime “Prosecco” geograafilise nimena, et vältida muude piirkondade samast viinamarjast valmistatud koopiaid.

Kuid mitte kõik Proseccod pole tehtud massidele. Selle veini parimad isendid pärinevad selle tohutu piirkonna künklikust südamest, kvalifitseerudes Conegliano Valdobbiadene DOCG’ks (võib olla ka märgistatud kui Prosecco Superiore), kusjuures Cartizze’i mäel on veel eriti kõrge maine.

Vahetult lõunas asuv Asolo Prosecco DOC on samuti hea ja eristub oma kvaliteedi poolest.

2020. aasta kevadel avalikustas Consorzio uue kategooria – Prosecco DOC Rosé.

Roosa Prosecco ise ei ole uus, kuid selle kaitstud nimetus tähendab, et tootjad peavad järgima tootmise ja müügiga seotud erireegleid ning läbima kvaliteedikontrolli.

Tootjad, kes järgivad uusi eeskirju, võivad oma veine märgistada DOC Rosé nimetusega. Et jook roosaks saada, on lubatud Glerat segada ja matsereerida (viinamarjadest värvi ja maitse eraldamise protsess) peene ja noobli Pinot Noir’ga. Selle tulemusel saab muidu lihtne ja lilleline Glera endale rohkelt selgroogu ja sisu.

Ja siis muidugi ka mullid. Peaaegu kõik Prosecco on valmistatud Charmat-meetodil, läbides sekundaarse kääritamise roostevabast terasest paagis. Selle tulemusel on Proseccol üldjuhul oluliselt värskem ja kergem olemus, erinevalt paljudest teistest kuulsatest vahuveiniapellatsioonidest. Tavaliselt võtab see protsess ca 30 päeva. Prosecco DOC Rosé peab veetma paagis minimaalselt 60 päeva. Paljud tootjad jätavad selle sinna kauemaks. Selle tulemusel saavutab jook väga peene ja püsiva „perla“ (pärl itaalia k. – viide mullile). Teisisõnu, pikem kääritamine toob veinile kihilise, tahutud maitse, erksa värvi ja siidised mullid.

Head avastamist!

Võta meiega ühendust