Skip to content

1. mail tarnime ainult Tallinnas ja lähiümbruses. Tellimuse palume teha hiljemalt 30.04 kell 16:00. Kõik teised tarnemeetodid (seal hulgas ise järgi) sellel kuupäeval ei toimi. Häid kevadpühi!

03 Mar 2024

Kalaroad ja vein

blogi
veinid

Veini sidumine mereandidega pole ilmtingimata keeruline ülesanne. Esmalt võiks mõelda toidu kaalule ja olemusele – õrn toores kala ja kerged soolased karbid sobivad kõige paremini samalaadsete õrnade, kergete valgete veinidega. Samamoodi sobib näiteks grillitud mõõkkala steik või lobster paremini rikkalikuma ja väljendusrikkama valgega. Täidlasemate ja vürtsikate kastmete puhul võib olla mõnikord isegi punane vein parim valik. Seega – valikuid on lõputult!

Et jutt liiga pikaks ei veniks, siis keskendume täna minu enda lemmikutele veinidele ja nende kõrvale toidu tegemisele/valimisele.

Laroche St Martin Chablis on eriline oma jahedale kliimale iseloomuliku karge happesuse, Chablis’ unikaalsest pinnasest tuleneva mineraalsuse ning õrnade tsitruseliste nüansside poolest. Eeskätt tänu oma mineraalsusele sobib see vein erakordselt hästi sarnaselt soolakate mereandidega nagu austrid. Veini happesus täiendab mereandide värskust, samas kui selle mineraalsed alatoonid harmoneeruvad õrnade maitsetega.

Gerard Bertrand Picpoul de Pinet oma elava happesuse, kerge keha ning värskendava puuviljasuse poolest on üks stiilsemaid valikuid mereandidega. Prantsusmaalt Languedoc-Roussilloni piirkonnast pärit vein on tuntud kui täiuslik suvevein. Minu silmis üks parimaid alternatiive ikoonilisele Chablis’le.

Lagar de Costa Albariño on pärit Rias Baixas-e piirkonnast Loode-Hispaaniast. Nagu ka mõlemal eelneval veinil, on siin peamisteks iseloomujoonteks mineraalsus ja särtsakas hape. Tänu oma luuviljadest pakatavale puuviljasusele sobib ta ideaalselt kohaliku kaheksajalaga või näiteks ceviche kõrvale.

Château Gassier Le Pas du Moine Rosé on eriline oma õrnade maasikate, vaarikate ja tsitruseliste maitse poolest, karge ja värskendava happega lõppmaitses kehastab ta Provence’i rosé kõige olulisemaid omadusi. Provence rosé suurepärane toiduvein. Marjasus toob veinile ekstra kihi lopsakust ja puuviljasust – seega nüüd võiks mõelda juba vürtsikamatele ja täidlasematele roogadele nagu vürtikad krevetid või punane kala.

Penfolds Bin 311 on ülielegantne Chardonnay ekspressioon. Selles Lõuna-Austraalia veinis on tunda küpsete tsitruseliste ning luuviljade lõhna ja peeneid vürtsikaid noote. See tammes laagerdunud Chardonnay sobib suurepäraselt kreemjamate roogadega, nagu kana Alfredo või luksusliku lobster bisque’iga. Tammes laagerdumine lisab keerukust ja sügavust, mis tähendab, et ta saab hakkama ka sügavamate maitsetega toidus.

Head nautimist!
Prike veiniekspert Sander

Võta meiega ühendust