Skip to content

1. mail tarnime ainult Tallinnas ja lähiümbruses. Tellimuse palume teha hiljemalt 30.04 kell 16:00. Kõik teised tarnemeetodid (seal hulgas ise järgi) sellel kuupäeval ei toimi. Häid kevadpühi!

05 May 2023

Kas vein läheb ajaga paremaks?

blogi
veinid

Pigem… ei. Reaalsuses võiks tegelikult valdava enamuse veini lähema paari aasta jooksul ära tarbida. Aga kui väga vaja, kuidas siis ikkagi leida mõni pudel, mida säilitada pikemalt?

TINGIMUSED

Ülioluline. Köögis kapi otsas vein paraku väga kaua vastu ei pea. Ideaalne keskkond on jahe (aga eelkõige stabiilne) temperatuur, hämarus (st mitte otsene UV) ja ka mõnetine niiskus (et naturaalne kork ära ei kuivaks). Lühidalt – kelder, aga kaasaegsemas kontekstis ka keldri omadusi imiteeriv veinikapp.

VEINI STRUKTUUR

Kui eelnevad tingimused on täidetud, siis võib juba vaadata edasi veinide poole. Kõigepealt peaks arvesse võtma veini üleüldist struktuuri ehk elemente, mis moodustavad veini maitse. Nende samade elementide arvelt vein vananedes aeglaselt oksüdeerudes väärindubki.

See tähendab (loe nüüd hoolega), et pudelisse läbi naturaalse korgi pooride üliaeglaselt ventileeruva hapnikuga kokkupuutel joogi värsked ja kontsentreeritud maitsed (hape, tanniin ja puuviljasus) ajapikku taanduvad ja asenduvad laagerdumisele iseloomulike ning samal ajal ka komplekssusena tõlgendatavate nüanssidega.

Seega, suures plaanis, mida rohkem ja kontsentreeritumalt meil on algmaterjali, seda perspektiivikam on keldriaeg. Vastasel juhul, kui ajapikku mõni element hääbub kiiremini kui teised, jääb sinna nn tühimik ja jook kaotab oma struktuuri ja balansi.

PUDELI FORMAAT

Rolli mängib lisaks sisule ka pudeli formaat. Seda lihtsal põhjusel, et erinevates formaatides on erinev suhe hapniku ja veini vahel. Hapniku mõju veinile 37,5 cl pudelis on oluliselt suurem (kiirem) kui nt magnumis (150 cl).

VEINI TÜÜP

Tavaliselt on valgetes veinides madal tanniinide sisaldus, mistõttu on enamik valgeid mõeldud ka vahetult tarbimiseks, kuid on erandeid. Keldrisse sobivad valged on tihti tammelaagerdusega ning pigem tootjate tippveinid.

Punased, kuna neil on kalduvus omada rohkem happeid ja tanniine, mis aja jooksul pehmenevad, kannatavad ka kauem keldriaega ning avavad oma tõelise pale hiljem.

Huvitavaks näiteks on ka Champagne, mille tippveinid kannatavad aastakümneid keldrit ilma värskust kaotamata.

Nüüd asja iva juurde – millal on vein oma tipus? Iroonilisel kombel keegi tegelikult ei tea enne kui alles tagantjärgi, kui jook on juba teel alla ja kaotamas struktuuri. Kõige lollikindlam on osta veini kastikaupa ning aeg-ajalt oma pudeleid „kontrollida“, et omada mingit adekvaatset ettekujutust.

Prike e-poes on säilitamise potentsiaaliga veinid spetsialistide poolt välja valitud ning eraldi tootekategoorias mugavasti välja toodud.

Head katsetamist!

Võta meiega ühendust