Skip to content

1. mail tarnime ainult Tallinnas ja lähiümbruses. Tellimuse palume teha hiljemalt 30.04 kell 16:00. Kõik teised tarnemeetodid (seal hulgas ise järgi) sellel kuupäeval ei toimi. Häid kevadpühi!

03 Mar 2024

Itaalia köök ja vein

blogi
veinid

Süüa meeldib meile kõigile. Pöörates samaväärset tähelepanu ka toidu kõrvale pakutavale veinile, on võimalik muuta rutiinsest söögikorrast meeldejääv maitseelamus. Isegi veinivõhikuna on täiesti mõeldav teatud universaalseid reegleid järgides luua ka koduses miljöös suurepäraseid kooslusi.

Täna keskendume paarile kuulsamale itaalia roale ning nende juurde ideaalselt sobivatele ikoonilistele veinidele. Üldiselt on ikka nii, et kui võtta mingist kindlast piirkonnast mõni traditsiooniline roog, on üsna tõenäoline, et ka kohalik vein sinna kõrvale pigem hästi sobib.

Esimene toit, mis Itaalia köögile mõeldes pähe tuleb, on loomulikult pasta! Võtame näiteks Spaghetti Bolognese – rikkaliku ja sügava maitsega lihase kastme. Siin ei tasu üle mõelda – võiks minna klassikalist teed ning võtta ühe hea Chianti Classico Riserva.

Chianti, mis on valmistatud põhiliselt Sangiovese viinamarjast, pakub meile tavaliselt kergema kehandiga ja hea happega punaveini. Hapet on vaja, et saada hakkama Bolognese tomatises kastmes oleva happega. Tegelikult üleüldse –  tomatikaste + Chianti = molto bene! Riservat võiks eelistada just seepärast, et see pakub meile sügavamaid maitseid, mis sobivad ka mitu tundi potis podisenud Bolognese kontsentreeritud maitsetega.

Teine Itaalia köögi ikoon on loomulikult risotto. Siin nüüd oleneb, mis risottoga tegu on. Näiteks  Risotto Parmigiano on ideaalne kergema, värskema ja ümarama valge veiniga, mis ei sõida üle risotto elegantsist. Võiks vaadata näiteks Gavi di Gavi poole.

Kui lisame risottole sügavust näiteks seente või lausa trühvli näol. Siis vajame juba struktuursemat veini. Midagi väärikat Chardonnay-st ja tammelaagerdusega töötaks siin suurepäraselt. Näiteks Pio Cesare Piodilei või Cantina Toblino Foll.  Kuid miks mitte ka kergem punane? Sel juhul võiks proovida Piemonte elegantseid Nebbiolo viinamarjast valminud veine nagu Barolo ja Barbaresco!

Seega – suures plaanis – mida rohkem maitseid toidus, seda rohkem maitseid võiks olla ka veinis.

Head katsetamist!

Prike veiniekspert Sander

Võta meiega ühendust